Κορώνα-Γράμματα: Τελικά οι πιθανότητες δεν είναι 50-50

Παίζει ρόλο ο τρόπος
13 Οκτωβρίου 2023 09:50
Κορώνα-Γράμματα: Τελικά οι πιθανότητες δεν είναι 50-50

Το κλασσικό κορώνα-γράμματα με ένα νόμισμα ήταν πάντα ένας τρόπος να αποφασιστεί κάτι δίκαια, βασισμένος στην καθαρή τύχη, με ρίζες στην ιστορία που φτάνουν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ωστόσο μία νέα έρευνα επιστημόνων έρχεται να αλλάξει την πεποίθηση της κοινωνίας πως οι πιθανότητες για ένα αποτέλεσμα είναι 50/50.

Μέσα από 350.757 γυρίσματα χρησιμοποιώντας νομίσματα 46 οικονομιών από όλο τον κόσμο και διαφορετικούς ανθρώπους που έκαναν το γύρισμα, διαπίστωσαν πως η μία πλευρά τύχαινε 50.8% πιθανότητες. Τα αποτελέσματα έρχονται να επιβεβαιώσουν την έρευνα μίας μικρότερης κλίμακας έρευνας του Stanford το 2007, η οποία βρήκε την πλευρά από την οποία ξεκινά το νόμισμα το γύρισμα να τείνει στο 51% των πιθανοτήτων.

Αυτοί που γύριζαν το νόμισμα, επέλεγαν την αρχική του θέση είτε τυχαία είτε μέσα από έναν αλγόριθμο. Πετούσαν το νόμισμα, το έπιαναν στο χέρι τους και κατέγραφαν τη θέση του. Αν το γύριζαν στο πάνω μέρος του χεριού του πριν το αποκαλύψουν, η αντίθετη πλευρά είχε πάλι πιθανότητες 50.8%.

Οι ερευνητές λένε πως τα αποτελέσματα μπορούν ακόμα και να οδηγήσουν σε μικρά οικονομικά κέρδη. Αν κάποιος στοιχημάτιζε €1 σε 1.000 γυρίσματα ποντάροντας στην πλευρά που ξεκινούσε το νόμισμα και το έπιανε αντί να το αφήσει να κυλήσει σε κάποια επιφάνεια, θα έβγαζε €19 κέρδος. Επίσης συνιστούν πως όποιος θέλει ένα πραγματικά τυχαίο αποτέλεσμα, καλό θα ήταν να αποκρύψει την αρχική θέση του νομίσματος.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Phys.org.