Η NASA αποκάλυψε τι έκρυβε το δείγμα του αστεροειδούς Bennu

Ενθουσιασμένοι οι επιστήμονες
12 Οκτωβρίου 2023 13:09
Η NASA αποκάλυψε τι έκρυβε το δείγμα του αστεροειδούς Bennu

Η NASA προχώρησε επιτέλους χθες στην αποκάλυψη του περιεχομένου της αποστολής OSIRIS-REx από τον 4.5 δισεκατομμυρίων ετών αστεροειδή Bennu, προσφέροντας περισσότερα στοιχεία στη θεωρία πως τα συστατικά της ζωής στη Γη προήλθαν από το διάστημα.

Μετά από ένα μήνα επιστημονικών αναλύσεων, η NASA ανακοίνωσε πως περίπου το 5% του συνολικού βάρους των δειγμάτων περιείχαν άνθρακα, τόσο σε οργανική όσο και σε ανόργανη μορφή, ενώ εντόπισε και νερό μέσα στην κρυσταλλική δομή των πετρωμάτων.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο λόγος για τον οποίο η Γη έχει ωκεανούς, λίμνες και ποτάμια είναι επειδή χτυπήθηκε από αστεροειδείς που περιείχαν νερό πριν 4 με 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια, δίνοντας στον πλανήτη μας τα κατάλληλα συστατικά για δημιουργία ζωής. Όλη η ζωή στη Γη βασίζεται στον άνθρακα, ο οποίος δημιουργεί δεσμούς με άλλα στοιχεία για να παράγει πρωτεΐνες και ένζυμα, καθώς και τα δομικά συστατικά της ζωής, το DNA και το RNA.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο και πιο πλούσιο σε άνθρακα δείγμα αστεροειδή που έχει επιστρέψει στη Γη. Είναι το όνειρο ενός αστροβιολόγου. Υπάρχει πολύ δουλειά να γίνει ακόμα και τα δείγματα θα μοιραστούν σε εργαστήρια από όλο τον κόσμο για περαιτέρω μελέτη.

Οι επιστήμονες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα “bonus” υλικά που περιέχονται στα 250 γραμμάρια δειγμάτων και συγκεκριμένα στο στρώμα σκόνης που αναπάντεχα συγκεντρώθηκε στο μηχανισμό συλλογής των δειγμάτων.

Το καλύτερο πρόβλημα που μπορείς να έχεις είναι πως υπάρχει τόσο πολύ υλικό, που παίρνει παραπάνω από όσο υπολογίζαμε για να το συλλέξουμε.

Η NASA θα διατηρήσει το 70% των δειγμάτων στο Houston για μελλοντικές μελέτες, όταν η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί παραπάνω. Αυτή είναι μία πρακτική που είχε ξεκινήσει με τις αποστολές Apollo και αποδείχθηκε σοφή, καθώς όσο η τεχνολογία αναπτυσσόταν τόσο καλύτερα συμπεράσματα μπορούσαμε να εξάγουμε για τα δείγματα.

Έτσι, τα δείγματα θα είναι τότε διαθέσιμα για νέες ερωτήσεις, νέες τεχνικές, νέα όργανα στο μακρινό μέλλον.