Ο Αμαζόνιος είναι γεμάτος αρχαιολογικούς θησαυρούς

Χιλιάδες κτίρια είναι κρυμμένα
10 Οκτωβρίου 2023 10:23
Ο Αμαζόνιος είναι γεμάτος αρχαιολογικούς θησαυρούς

Ο Αμαζόνιος καλύπτει 6.7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι γεμάτος με πυκνή βλάστηση. Κάτω όμως από αυτήν την αδιαπέραστη πράσινη ασπίδα, κρύβονται στοιχεία ανθρώπινου πολιτισμού ηλικίας χιλιάδων ετών. Τώρα, μία νέα έρευνα του National Institute for Space Research της Βραζιλίας, ανέλυσε LIDAR δεδομένα 5.315 τετραγωνικών χιλιομέτρων για να εντοπίσει ανθρώπινες κατασκευές κάτω από την πυκνή ζούγκλα.

Το LIDAR μπορεί να διαπεράσει τα φύλλα, το χώμα και άλλα υλικά, προσφέροντας μία ματιά στις διαφορετικές δομές και έχει ήδη αποκαλύψει κρυμμένους οικισμούς των Μάγια. Αυτό που προκάλεσε έκπληξη στους ερευνητές αυτή τη φορά όμως ήταν η κλίμακα εντοπισμού. Με ένα μόνο πέρασμα, η ομάδα ανακάλυψε 24 διαταραχές στα σχήματα του εδάφους σε διάφορες τοποθεσίες, που υποδεικνύουν κάποιο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Ανιχνεύσαμε ένα οχυρωμένο χωριό στη νότια Αμαζονία, αμυντικές και τελετουργικές τοποθεσίες στη νοτιοδυτική Αμαζονία, μεγαλιθικές δομές στο Guiana Shield και παραποτάμιες δομές και αντιπλημμυρικά έργα στην κεντρική Αμαζονία.

Στο νότο ανακαλύφθηκαν σημάδια μιας πλατείας σε μία περιοχή που θεωρείται πως ήταν το σπίτι δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ενώ συνδεόταν με δρόμους όπως αυτούς στην κλασσική Ευρώπη.

Οι ερευνητές υπολογίζουν βάσει των ευρημάτων, πως στο σύνολο του Αμαζονίου μπορεί να κρύβονται ακόμα 10.000 έως 24.000 δομές, θαμμένες για χρόνια κάτω από ρίζες, φύλλα και χώμα. Αυτό σημαίνει πως πάνω από το 90% της ανθρώπινης ιστορίας στον Αμαζόνιο δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα.

Οι ερευνητές έκαναν ακόμα έναν ενδιαφέρον συσχετισμό. Υπάρχουν 79 είδη δέντρων τα οποία σχετίζονται με ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η βραζιλιάνικη καρυδιά. Από τα 79 είδη, τα 53 σχετίζονται με την αρχαία κατανομή των ανθρώπων σε μία περιοχή. Εντοπίζοντας αυτές τις περιοχές που αυτά τα δέντρα είναι παρόντα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί κοντά κάποιος αρχαίος οικισμός. Μελετώντας αυτές τις περιοχές, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε περισσότερα για το πώς οι αρχαίοι πολιτισμοί μεταμόρφωσαν το δάσος για να παράγει τροφή για κοινωνίες μεγάλου μεγέθους χωρίς να το καταστρέψουν.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science.