Η Κίνα θα αυξήσει την υπολογιστική της δύναμη κατά 50% μέχρι το 2025

Αγώνας ενάντια στις ΗΠΑ
10 Οκτωβρίου 2023 09:14
Η Κίνα θα αυξήσει την υπολογιστική της δύναμη κατά 50% μέχρι το 2025

Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε ένα σχέδιο για να αυξήσει την υπολογιστική ισχύ της χώρας κατά 50% μέχρι το 2025, καθώς το Πεκίνο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη υπερυπολογιστών και καινοτομιών στην τεχνητή νοημοσύνη. Η χρονική στιγμή που ανακοινώθηκε το σχέδιο δεν είναι τυχαία, καθώς οι εντάσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο απόγειο σε high tech τομείς.

Ο στόχος της Κίνας είναι να φτάσει τη συνολική υπολογιστική δύναμη της χώρας στα 300 EFLOPS, δηλαδή 300 πεντάκις εκατομμύρια floating-point λειτουργίες το δευτερόλεπτο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 197 EFLOPS, σημειώνοντας σημαντική άνοδο από τα 180 EFLOPS το 2022. Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής της χώρας αναγνώρισε πως η Κίνα είναι ακόμα δεύτερη σε υπολογιστική ισχύ πίσω από τις ΗΠΑ, χωρίς όμως να προσφέρει κάποιο συγκεκριμένο νούμερο για τις ΗΠΑ.

Καθώς η εκπαίδευση της AI απαιτεί τεράστιους υπολογιστικούς πόρους, η αύξηση της υπολογιστικής δύναμης έχει γίνει ένας σημαντικός στόχος για το Πεκίνο. Η Google είχε αναφέρει τον προηγούμενο μήνα πως τα κορυφαία μοντέλα παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο θα απαιτούν δεκάδες EFLOPS για να διατηρήσουν την εκπαίδευση των μοντέλων σε χρονικό διάστημα εβδομάδων ή λιγότερο.

Η Κίνα σκοπεύει να δημιουργήσει περισσότερα data centers σε όλη τη χώρα για να διασφαλίσει την πρόσβαση των επιχειρήσεών της σε υπολογιστική ισχύ. Για να ανταποκριθεί και στην ταχέως αναπτυσσόμενη AI βιομηχανία, θα βελτιώσει και τις υπολογιστικές υποδομές στη δυτική Κίνα.

Ένας ακόμα στόχος θα είναι η βελτίωση της ταχύτητας και της απόδοσης του δικτύου. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ταχύτητες μετάδοσης μεταξύ των υπολογιστικών υποδομών δεν πρέπει να έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 5 milliseconds.