Οι Κύκλοι των Νεραϊδών εντοπίζονται σε τρεις ηπείρους

Δεν έχει λυθεί ακόμα το μυστήριο
09 Οκτωβρίου 2023 10:22
Οι Κύκλοι των Νεραϊδών εντοπίζονται σε τρεις ηπείρους

Οι Κύκλοι των Νεραϊδών είναι κυκλικά κομμάτια εδάφους χωρίς καμία βλάστηση και φτάνουν σε διάμετρο τα 12 μέτρα χωρίς να εφάπτονται ο ένας με τον άλλον. Το μυστηριώδες φαινόμενο είναι κυρίαρχο σε άνυδρα μέρη, όπως η έρημος της Ναμίμπια και της Αυστραλίας.

Τώρα όμως, μία νέα παγκόσμια έρευνα μέσω δορυφορικών εικόνων, βρήκε πως το φαινόμενο εντοπίζεται σε τρεις ηπείρους και 15 διαφορετικές χώρες.

Πρόκειται για ένα πραγματικό οικολογικό μυστήριο το οποίο έχει επιχειρηθεί να απαντηθεί πολλές φορές. Η κυρίαρχη εξήγηση είναι πως ο κύκλος προκαλείται από τερμίτες, ενώ αυξάνονται και οι υποστηρικτές της θεωρίας πως οι κύκλοι βοηθούν τη λιγοστή βλάστηση να μεγιστοποιήσει τα αποθέματα νερού της. Η θεωρία πως μερικά είδη φυτών εκκρίνουν τοξίνες και δημιουργούν τους κύκλους καταρρίφθηκε το 2021.

Οι ερευνητές μελέτησαν συστηματικά 574.799 εκτάρια από όλο τον κόσμο, καταγράφοντας 263 τοποθεσίες Κύκλων των Νεραϊδών. Πέρα από τη Ναμίμπια και τη δυτική Αυστραλία, οι ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά το φαινόμενο στη δυτική Σαχάρα, στη Μαδαγασκάρη, στη νοτιοδυτική Ασία και αλλού.

Στην προσπάθειά τους να βρουν την αιτία του φαινομένου, οι ερευνητές θα αναζητήσουν τα κοινά στοιχεία αυτών των τοποθεσιών. Όλες πάντως είναι πολύ ξηρές περιοχές, με υψηλές θερμοκρασίες, αραιή, χαμηλή βλάστηση και έδαφος με λιγοστά θρεπτικά συστατικά.

Ο παγκόσμιος αυτός άτλας, προωθεί την κατανόηση της βιο-γεωγραφίας των Κύκλων των Νεραϊδών και θα βοηθήσει μελλοντικές έρευνες για τα χαρακτηριστικά και τους μηχανισμούς πίσω από αυτό το αινιγματικό φαινόμενο σε τοποθεσίες που δεν έχουν μελετηθεί έως τώρα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.