Χάκαραν το ΝΑΤΟ και έκλεψαν χιλιάδες αρχεία και GB δεδομένων

Το NATO δηλώνει ότι αντιμετωπίζει την κατάσταση
05 Οκτωβρίου 2023 21:17
Χάκαραν το ΝΑΤΟ και έκλεψαν χιλιάδες αρχεία και GB δεδομένων

Θύμα γκρουπ χάκερ ακτιβιστών έπεσε το NATO με χιλιάδες δεδομένα να έχουν παραβιαστεί. Η Βορειοατλαντική Συμμαχία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η κυβερνοεπίθεση αυτή έγινε σε ορισμένες ιστοσελίδες της συμμαχίας από τα οποία κλάπηκαν πάνω από 3.000 αρχεία και 9GB δεδομένων. 

Για το θέμα της παραβίασης δεδομένων το ΝΑΤΟ δεν απάντησε συγκεκριμένα σε ερωτήσεις του μέσου The Register, αλλά μέσω εκπροσώπου του ανέφερε τα εξής: "Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει συνεχείς απειλές στον κυβερνοχώρο και λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Οι εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ στον κυβερνοχώρο αντιμετωπίζουν ενεργά περιστατικά που επηρεάζουν ορισμένες μη διαβαθμισμένες ιστοσελίδες του ΝΑΤΟ. Πρόσθετα μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Δεν έχει υπάρξει καμία επίπτωση στις αποστολές, τις επιχειρήσεις και τις στρατιωτικές αναπτύξεις του ΝΑΤΟ."

Η επίθεση έγινε την Κυριακή από το γκρουπ που ονομάζεται SiegedSec, το οποίο ισχυρίστηκε ότι εισέβαλε σε έξι διαδικτυακές πύλες του ΝΑΤΟ: τον ιστότοπο ηλεκτρονικής μάθησης Joint Advanced Distributed Learning της συμμαχίας, την πύλη του ΝΑΤΟ Lessons Learned Portal, από την οποία η συμμορία δήλωσε ότι έκλεψε 331 έγγραφα, την πύλη Logistics Network Portal (588 έγγραφα και άλλα αρχεία), την πύλη Communities of Interest Cooperation Portal, την πύλη του τμήματος επενδύσεων του ΝΑΤΟ (207 έγγραφα) και το γραφείο τυποποίησης του ΝΑΤΟ (2.116 έγγραφα).

Η SiegedSec στοχεύουν συνεχώς κυβερνητικούς οργανισμούς με τους οποίους διαφωνήσουν και έχουν μια τάση προς τα πολιτικοποιημένα επικοινωνιακά κόλπα, ενώ ανήρτησαν και τα κλεμμένα αρχεία στο κανάλι τους στο Telegram. Στην προκειμένη όμως φαίνεται να μην υπήρχαν διαβαθμισμένα ή απόρρητα αρχεία στην λεία τους. 

 

Αυτή είναι η δεύτερη ηλεκτρονική εισβολή που δέχεται το ΝΑΤΟ στον κυβερνοχώρο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η πρώτη είχε γίνει από τους ίδιους τον περασμένο Ιούλιο. 

Tags: