Ο Tom Hanks προειδοποιεί για απατεώνες που χρησιμοποιούν την εμφάνισή του με AI

Για προώθηση προϊόντων
02 Οκτωβρίου 2023 15:54
Ο Tom Hanks προειδοποιεί για απατεώνες που χρησιμοποιούν την εμφάνισή του με AI

Η φυσιογνωμία και η φωνή του πασίγνωστου ηθοποιού Τομ Χανκς χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα σε μια deepfake διαφήμιση φτιαγμένη με AI, που έκανε το γύρο του διαδικτύου, χωρίς ο ίδιος να δώσει την έγκρισή του!

Συγκεκριμένα, μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram προειδοποίησε τους ακόλουθούς του σχετικά με ένα διαφημιστικό βίντεο που χρησιμοποιεί παράνομα μια προσομοιωμένη με τεχνητή νοημοσύνη εκδοχή του, για να προωθήσει ένα οδοντιατρικό πρόγραμμα. Ειδικότερα, ο Χανκς δήλωσε εμφατικά: "Προσοχή! Υπάρχει ένα βίντεο εκεί έξω που διαφημίζει κάποιο οδοντιατρικό πρόγραμμα με μια AI εκδοχή μου. Δεν έχω καμία σχέση με αυτό".

Προφανώς, το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στις ολοένα και εντονότερες ανησυχίες σχετικά με την κατάχρηση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία ζωντανών απεικονίσεων διασημοτήτων και όχι μόνο, χωρίς την άδειά τους.

Ο Χανκς δεν είναι ο μόνος σε αυτή τη δύσκολη θέση, αφού πολλοί ηθοποιοί έχουν βρεθεί σε παρόμοιες καταστάσεις, με επικίνδυνα ρεαλιστικά AI deepfakes τους να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Μάλιστα, με αφορμή αυτό το σημαντικό πρόβλημα, η Screen Actors Guild‐American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) ξεκίνησε πρόσφατα μια μεγάλη απεργία για την εξασφάλιση εγγυήσεων κατά τέτοιων τεχνολογικών εκμεταλλεύσεων.

Ακολουθεί η σχετική ανάρτησή του Τομ Χανκς:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tom Hanks (@tomhanks)

Σύμφωνα με το Wikipedia, ο Χανκς έγινε ευρύτερα γνωστός με την ταινία Μπιγκ (Big) το 1988, πριν επιτύχει και σαν δραματικός ηθοποιός σε επιτυχημένες ταινίες όπως Φιλαδέλφεια (Philadelphia, 1993) και Φόρεστ Γκαμπ (Forrest Gump, 1994) για τις οποίες κέρδισε συνεχόμενα το βραβείο Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου τις χρονιές 1993 και 1994.

Από τότεεχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές καλλιτεχνικές και εισπρακτικές επιτυχίες όπως Το Δικό Τους Παιχνίδι (A League of their Own, 1992), Άγρυπνος στο Σιάτλ (Sleepless in Seattle, 1993), Απόλλο 13 (Apollo 13, 1995), Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν (Saving Private Ryan, 1998), Έχετε Μήνυμα Στον Υπολογιστή Σας (You've Got Mail, 1998), Το Πράσινο Μίλι (The Green Mile, 1999), Ο Ναυαγός (Cast Away, 2000), Πιάσε με αν μπορείς (Catch Me If You Can, 2002), Κώδικας Da Vinci (The Da Vinci Code, 2006), Εξαιρετικά Δυνατά και Απίστευτα Κοντά (Extremely Loud and Incredibly Close, 2011) και Captain Phillips (2013). Έχει επίσης δανείσει τη φωνή του στις ταινίες κινουμένων σχεδίων Toy Story (1995), Toy Story 2 (1999) και Toy Story 3 (2010).

Οι συνολικές εισπράξεις των ταινιών του στο αμερικανικό Box Office ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.