Επιστήμονες ανακάλυψαν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να μειωθεί η μυρωδιά του σκόρδου στην αναπνοή

Χωρίς βέβαια να έχουν δοκιμάσει τι εστί τζατζίκι…
02 Οκτωβρίου 2023 12:36
Επιστήμονες ανακάλυψαν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να μειωθεί η μυρωδιά του σκόρδου στην αναπνοή

Το σκόρδο είναι από μια άποψη «καταραμένο». Ενώ είναι μια γαστρονομική απόλαυση στην κουζίνα, όντας βασικό υλικό για αμέτρητες πεντανόστιμες συνταγές, ταυτόχρονα πολλοί το αποφεύγουν, αφού οι επιπτώσεις του στην αναπνοή μετά την κατανάλωση είναι συνήθως κάτι παραπάνω από αισθητές στους τριγύρω. Τώρα, μια νέα έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο υπόσχεται θεωρητικά μια πολλά υποσχόμενη λύση για αυτό το γαστρονομικό αίνιγμα: το γιαούρτι.

Η Sheryl Barringer, γνωστή επιστήμονας τροφίμων, μαζί με τη διδακτορική της φοιτήτρια, Manpreet Kaur, εντρυφήσανε βαθιά στην επιστήμη πίσω από την παρατεταμένη παραμονή της οσμής του σκόρδου. Τα πειράματά τους, λοιπόν, αποκάλυψαν ότι η προσθήκη γιαουρτιού σε ένα βάζο με ωμό σκόρδο κομμένο σε φέτες, μειώνει τα θειούχα αέρια στο εσωτερικό του δοχείου κατά 99%. Ακόμη και όταν δοκιμάστηκε με σκόρδο που είχε τηγανιστεί σε λάδι, το γιαούρτι κατάφερε να μειώσει τις πιο ισχυρές οσμές κατά 94% Η μείωση αυτή αποδόθηκε στο ότι το τηγάνισμα είχε ήδη ελαχιστοποιήσει πολλές από τις κύριες οσμοπαραγωγικές ενώσεις που βρίσκονται στο σκόρδο.

Στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τις δυνατότητες εξουδετέρωσης οσμών που διαθέτει το γιαούρτι, το δίδυμο αποφάσισε να αναλύσει το γαλακτοκομικό προϊόν στα βασικά συστατικά του. Ακολουθώντας αυτή την σκέψη, ανακάλυψαν ότι τόσο το λίπος βουτύρου όσο και η πρωτεΐνη του γάλακτος ήταν αποτελεσματικά στην άμβλυνση των πικάντικων αρωμάτων του σκόρδου.

Αυτό ευθυγραμμίζεται με προηγούμενα ευρήματα, τα οποία είχαν δείξει ότι το γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το αντίστοιχο γάλα χωρίς λιπαρά στην καταπολέμηση της μυρωδιάς του σκόρδου. Η ρύθμιση των επιπέδων pH στο γιαούρτι υπογραμμίζει μάλιστα περαιτέρω τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι πρωτεΐνες στην εξουδετέρωση του αρώματος του σκόρδου.

Σε αυτό το σημείο όμως αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Η συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάζει μια πειστική υπόθεση για τις δυνατότητες του γιαουρτιού στην καταπολέμηση της οσμής που αφήνει το σκόρδο στην αναπνοή. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του γιαούρτι δεν δοκιμάστηκε από την ερευνητική ομάδα σε ανθρώπους. Πάντως, η Barringer συμβουλεύει ότι για τα βέλτιστα αποτελέσματα, σκέτο γιαούρτι με αρκετά λιπαρά θα πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά την κατανάλωση σκόρδου. Επομένως, την επόμενη φορά που θέλετε πάση θυσία να φάτε κάτι με σκόρδο, ίσως μα κουταλιά ή δύο γιαούρτι να μην έβλαπτε.

Μπορείτε να βρείτε την επιστημονική μελέτη πατώντας εδώ.

Tags: