Ανησυχητική εξέλιξη για τα προβλήματα υπερθέρμανσης του iPhone 15 Pro

Πασίγνωστος αναλυτής επισημαίνει το λόγο
27 Σεπτεμβρίου 2023 16:41
Ανησυχητική εξέλιξη για τα προβλήματα υπερθέρμανσης του iPhone 15 Pro

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, η Apple έχει μάλλον να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με τα iPhone 15. Συγκεκριμένα, ένας καταιγισμός αναφορών σχετικά με περιστατικά υπερθέρμανσης κάνει το γύρο του διαδικτύου. Το πρόβλημα αυτό φαίνεται να είναι ευρέως διαδεδομένο, με πολλούς χρήστες να τονίζουν πως τα iPhones τους ζεσταίνονται τόσο που δεν μπορούν καν να τα αγγίξουν με το χέρι τους.

Τώρα, καθώς οι αναφορές πληθαίνουν, ένας βετεράνος αναλυτής της βιομηχανίας που στο παρελθόν είχε φέρει μάλιστα πολλές φορές εμπιστευτικές πληροφορίες για τα μελλοντικά σχέδια της Apple στα φώτα της δημοσιότητας, ήρθε να κάνει μια αρκετά ανησυχητική δήλωση. Ο λόγος γίνεται για τον Ming-Chi Kuo, ο οποίος υποστηρίζει πως για την υπερθέρμανση στα iPhone 15 Pro μοντέλα δεν ευθύνεται ο A17 Pro. Ο κατασκευασμένος στα 3nm επεξεργαστής λειτουργεί όπως έχει σχεδιαστεί και είναι πράγματι πιο αποδοτικός. Το πρόβλημα είναι όμως, σύμφωνα πάντα με τον Kuo, το τιτάνιο!

Το υλικό φαίνεται πως είναι λιγότερο αποτελεσματικό στη διάχυση της θερμότητα και καθώς περιβάλλει τη συσκευή, το αποτέλεσμα είναι η ζέστη να εγκλωβίζεται στο εσωτερικό. Ο αναλυτής τονίζει παράλληλα πως η Apple έκανε φέτος και κάποιες αλλαγές στο σύστημα ψύξης για να διατηρήσει το βάρος της συσκευής σε χαμηλά επίπεδα, μια λεπτομέρεια στην οποία εστίασε αρκετά το marketing.

Ειδικότερα, μέσα από μια ανάρτηση στο Medium, ο αναλυτής έγραψε:

Η έρευνά μου δείχνει ότι τα προβλήματα υπερθέρμανσης της iPhone 15 Pro σειράς δεν σχετίζονται με το προηγμένο 3nm node της TSMC. Η κύρια αιτία είναι μάλλον οι συμβιβασμοί που έγιναν στο σχεδιασμό του συστήματος ψύξης για την επίτευξη μικρότερου βάρους, όπως η μειωμένη επιφάνεια απαγωγής θερμότητας, καθώς και η χρήση του πλαισίου τιτανίου, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τη θερμική απόδοση.

Ο αναλυτής πρότεινε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός θα αντιμετωπίσει το ζήτημα μέσω ενημερώσεων λογισμικού, αλλά σημείωσε ότι αν το παρακάνει, τότε μπορεί να επηρεαστεί η απόδοση του τηλεφώνου.

Αναμένεται ότι η Apple θα το αντιμετωπίσει μέσω ενημερώσεων λογισμικού, αλλά οι βελτιώσεις μπορεί να είναι περιορισμένες, εκτός αν η Apple μειώσει την απόδοση του επεξεργαστή.

Αν οι πληροφορίες του αναλυτή ευσταθούν και πράγματι φταίει το τιτάνιο, τότε η Apple δεν έχει και πολλές επιλογές μπροστά της, παρά να κάνει software throttling του επεξεργαστή για να μειώσει τις παραγόμενες θερμοκρασίες. Φυσικά, όπως τόνισε ο Kuo, αυτό μεταφράζεται αυτόματα και σε μειωμένες επιδόσεις, κάτι που σίγουρα δεν ακούγεται και τόσο ωραίο για τους αγοραστές του θεωρητικά πανίσχυρου smartphone.

Η Apple δεν έχει προβεί ακόμη σε καμία επίσημη δήλωση, αφήνοντας τους χρήστες και τους ειδικούς του κλάδου να κάνουν μόνο εικασίες. Όμως, καθώς περισσότερες αναφορές έρχονται στα φώτα της δημοσιότητας, η πίεση στην εταιρία σίγουρα αυξάνεται.

Tags: