Πάροχοι της Φινλανδίας παγώνουν τις πωλήσεις Xiaomi τηλεφώνων

Διχάζει η απόφαση
21 Σεπτεμβρίου 2023 10:06
Πάροχοι της Φινλανδίας παγώνουν τις πωλήσεις Xiaomi τηλεφώνων

Η Xiaomi αντιμετωπίζει προβλήματα στη Φινλανδία, αφού οι τρεις μεγάλοι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας, Telia, DNA και Elisa, πάγωσαν τις πωλήσεις των τηλεφώνων της κινεζικής εταιρίας, ως απάντηση στην παρουσία της Xiaomi στη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πέρυσι.

Ωστόσο η γραμμή αυτή δεν ακολουθείται από όλες τις εταιρίες της Φινλανδίας, με τις αλυσίδες λιανικής Gigantti και Verkkokauppa να δηλώνουν πως εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μπανάρει την Xiaomi, θα συνεχίσουν να πουλούν τα προϊόντα της.

Η Εθνική Επιτροπή Αποτροπής της Διαφθοράς της Φινλανδίας έχει χαρακτηρίσει την Xiaomi ως “διεθνή χορηγό του πολέμου” λόγω της ενεργής παρουσίας της εταιρίας στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αυτό οδήγησε την Telia να σταματήσει τη συνεργασία με την Xiaomi και να μην πουλά νέες συσκευές παρά μόνο αυτές που είχε στο στοκ.

Τα καταστήματα της DNA απέσυραν τα Xiaomi τηλέφωνα από τα ράφια και η εταιρία μέσω του CEO, Sami Aavikko, τόνισε πως η DNA δεν είναι ικανοποιημένη με το χειρισμό της κατάστασης από την Xiaomi στη Ρωσία, ενώ πρόσθεσε πως δεν προτίθεται να ανανεώσει το στοκ όταν εξαντληθούν οι συσκευές της.

Η Elisa διατήρησε μία πιο μετριοπαθή στάση και απλά περιόρισε την ποικιλία Xiaomi συσκευών που προσφέρει.

Η αλυσίδα λιανικής Veikon Kone αρχικά πάγωσε τις πωλήσεις Xiaomi τηλεφώνων, αλλά απέσυρε την απόφασή της όταν είδε πως δεν ακολουθούν και οι υπόλοιπες αλυσίδες. Ωστόσο αποφάσισε να μην προσθέσει νέα μοντέλα Xiaomi στα καταστήματά της.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αντι-ρωσικό συναίσθημα είναι έντονο στη Φινλανδία εδώ και έναν αιώνα, με το 76% των Φινλανδών να έχουν αρνητική εικόνα για τη Ρωσία και το 90% να θεωρεί πως η Ρωσία αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.

Οι εκπρόσωποι της Xiaomi δεν έχουν σχολιάσει ακόμα την κατάσταση στη Φινλανδία.