USB-C: Μία τεράστια νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους καταναλωτές

Τι θα γίνει με τη μετάβαση της Apple;
12 Σεπτεμβρίου 2023 09:47
USB-C: Μία τεράστια νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους καταναλωτές

Οι πρόσφατες διαρροές αποκάλυψαν πως τα νέα iPhone 15 θα έρθουν με θύρες USB-C και αυτό οφείλεται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς οι οποίοι απαιτούν από τους κατασκευαστές να υιοθετήσουν μία κοινή θύρα φόρτισης για όλες τις φορητές συσκευές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει περιθώριο στις εταιρίες μέχρι το Δεκέμβριο του 2024 για να συμμορφωθούν με τη μετάβαση σε θύρες USB-C, με στόχο να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να γλιτώσουν χρήματα οι καταναλωτές. Πρόκειται για μία σημαντική νίκη για τους χρήστες, αφού θα μπορούν να φορτίσουν με τον ίδιο φορτιστή πολλαπλές φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Η Apple αρχικά εναντιώθηκε στην απόφαση της Ε.Ε., λέγοντας πως η υποχρέωση συμμόρφωσης σε ένα μόνο τύπο σύνδεσης καταπνίγει την καινοτομία. Ήταν όμως ανώφελο και υποχρεώθηκε και αυτή σε συμμόρφωση για να μπορεί να στοχεύσει την ευρωπαϊκή αγορά. Παραμένει άγνωστο αν η μετάβαση της Apple σε USB-C θα είναι πραγματικά παγκόσμια ή μόνο για τα τηλέφωνα που θα πωλούνται στην Ευρώπη, αλλά είναι απίθανο να δημιουργήσει η εταιρία μία ξεχωριστή έκδοση τηλεφώνων μόνο για την ευρωπαϊκή αγορά.

Η μετάβαση στο USB-C θα προσφέρει στους καταναλωτές ταχύτερες συνδέσεις και την ευκολία χρήσης ενός μόνο φορτιστή για τα iPhones, τα iPads και τα Macs.

Ο κανόνας της Ε.Ε. ισχύει για όλες τις μικρές και μεσαίες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως κινητά, tablets, e-readers, ακουστικά, ψηφιακές κάμερες και άλλα. Τα laptops υπόκεινται στον ίδιο κανόνα, αλλά έχουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για συμμόρφωση.

Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά απόβλητα, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 14.000 τόνους λιγότερων αποβλήτων το χρόνο, ξεκινώντας από το 2024.