Αυτό το τεχνητό νεφρό δίνει ελπίδα στους νεφροπαθείς

Το μέλλον των μεταμοσχεύσεων
11 Σεπτεμβρίου 2023 07:56
Αυτό το τεχνητό νεφρό δίνει ελπίδα στους νεφροπαθείς

Μία νέα επιλογή για τους νεφροπαθείς η οποία έρχεται σύντομα, δίνει ελπίδα. Οι συχνές αιμοκαθάρσεις και η σπάνιες μεταμοσχεύσεις μπορεί στο κοντινό μέλλον να αποτελέσουν παρελθόν με ένα νέο τεχνητό νεφρό.

Ερευνητές του University of California San Francisco (UCSF), ανέπτυξαν μία συσκευή η οποία χρησιμοποιεί ανθρώπινα νεφρικά κύτταρα τα οποία αναπτύχθηκαν σε εργαστήριο και μιμείται ορισμένες από τις κύριες λειτουργίες ενός νεφρού. Οι δοκιμές σε χοίρους διήρκησαν μία εβδομάδα και ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, χωρίς παρενέργειες ή άλλα επιπλοκές.

Επικεντρωθήκαμε στην ασφαλή αναπαραγωγή των λειτουργιών ενός νεφρού. Το βιοτεχνητό νεφρό θα κάνει τη θεραπεία για νεφροπάθειες όχι μόνο πιο αποτελεσματική, αλλά και πιο ανεκτή και άνετη.

Μόνο στις ΗΠΑ, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι κάνουν αιμοκάθαρση πολλαπλές φορές την εβδομάδα, ενώ μόλις 25.000 μεταμοσχεύσεις νεφρού πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Συνήθως έρχονται με βαριές φαρμακευτικές θεραπείες για να διασφαλιστεί πως το νέο νεφρό δε θα αποβληθεί από το σώμα.

Το νέο βιοτεχνητό νεφρό δεν ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα των χοίρων. Οι επιστήμονες πρόσθεσαν μεμβράνες πυριτίου για να προστατεύσουν τα κύτταρα του νεφρού από επιθέσεις και για να λειτουργεί το μικρό μηχάνημα σιωπηλά και αποδοτικά, περίπου όπως ένας βηματοδότης για την καρδιά. Η συσκευή συνδέεται απευθείας στα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να συνδεθεί εύκολα με ένα μηχάνημα για να φιλτράρει τα απόβλητα από το αίμα.

Τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, αλλά απομένουν μακροπρόθεσμες δοκιμές σε ζώα διάρκειας μηνών, πριν περάσουμε σε δοκιμές σε ανθρώπους.

Έπρεπε να αποδείξουμε πως ένας λειτουργικός βιο-αντιδραστήρας δε θα χρειάζεται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και το καταφέραμε. Δεν είχαμε επιπλοκές και τώρα μπορούμε να ανοίξουμε το εύρος έρευνάς μας σε ανθρώπινο επίπεδο λειτουργίας νεφρού.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

Tags: