Απέτυχε το συνδρομητικό μοντέλο της BMW

Ο κόσμος δε θέλει να πληρώνει έξτρα
08 Σεπτεμβρίου 2023 09:45
Απέτυχε το συνδρομητικό μοντέλο της BMW

Η BMW είναι ένας από τους πολλούς κατασκευαστές αυτοκινήτων οι οποίοι έχουν υιοθετήσει ένα συνδρομητικό μοντέλο για να προσφέρουν στους πελάτες τους χαρακτηριστικά των οχημάτων ως software υπηρεσίες, τη στιγμή που το hardware υπάρχει στο αυτοκίνητο. Ουσιαστικά, αν ο κάτοχος του αυτοκινήτου που έχει πληρώσει για να αγοράσει το όχημα, θέλει και θερμαινόμενα καθίσματα για παράδειγμα, πρέπει να πληρώσει έξτρα για να ενεργοποιήσει το χαρακτηριστικό παρόλο που το όχημα ήδη διαθέτει θερμαινόμενα καθίσματα.

Φαίνεται λοιπόν πως το πείραμα απέτυχε και η BMW αποφάσισε να σταματήσει να χρεώνει έξτρα τους οδηγούς. Ο Pieter Nota της BMW θεωρούσε πως η τακτική θα γνωρίσει αποδοχής αφού μοιάζει με την πληρωμή για πρόσβαση σε ένα premium χαρακτηριστικό μιας εφαρμογής. Η συνδρομή των $18 το μήνα όμως για θερμαινόμενα καθίσματα δε γνώρισε ιδιαίτερη αποδοχή από τους οδηγούς.

Νομίζαμε πως μπορούσαμε να παρέχουμε μία έξτρα υπηρεσία στον πελάτη, προσφέροντας τη δυνατότητα να την ενεργοποιήσει αργότερα, αλλά η αποδοχή δεν ήταν υψηλή. Ο κόσμος θεωρεί πως πληρώνει τα διπλά, κάτι το οποίο δεν ισχύει, αλλά όπως λέω πάντα, η αντίληψη είναι η πραγματικότητα. Οπότε αυτός είναι ο λόγος που το σταματήσαμε.

Η BMW λοιπόν δε θα χρεώνει συνδρομή για hardware χαρακτηριστικά τα οποία υπάρχουν ήδη στο αυτοκίνητο. Πλέον, θα επικεντρωθεί σε συνδρομές για software χαρακτηριστικά και service.

Επικεντρωνόμαστε σε λειτουργίες on demand σε software και service προϊόντα, όπως το driving assistance το οποίο μπορείτε να προσθέσετε αργότερα, αφού αγοράσετε το αυτοκίνητο. Ή για συγκεκριμένες λειτουργίες οι οποίες απαιτούν μετάδοση δεδομένων για το οποίο οι πελάτες είναι συνηθισμένοι να πληρώνουν σε άλλους τομείς. Αυτό που δε θα κάνουμε πλέον είναι να προσφέρουμε hardware χαρακτηριστικά με αυτόν τον τρόπο. Είτε το έχει το αμάξι είτε όχι. Το προσφέρουμε στο εργοστάσιο και μπορείτε είτε να το έχετε είτε όχι.