Apollo: Το νέο ρομπότ που θα κάνει τις δουλειές που δε θέλουν οι άνθρωποι (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε το εν δράσει
02 Σεπτεμβρίου 2023 17:32
Apollo: Το νέο ρομπότ που θα κάνει τις δουλειές που δε θέλουν οι άνθρωποι (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα νέο ανθρωποειδές ρομπότ που μπορεί να εργάζεται παράλληλα με τον άνθρωπο σε διάφορες βιομηχανίες και περιβάλλοντα αποκάλυψε η Apptronik, μια νεοσύστατη εταιρία ρομποτικής με έδρα το Όστιν του Τέξας. Το ρομπότ, με την ονομασία Apollo, έχει σχεδιαστεί για μαζική παραγωγή και για να αναλαμβάνει εργασίες που είναι "βαρετές, βρώμικες και επικίνδυνες" για τον άνθρωπο, όπως ρόλοι στην εφοδιαστική αλυσίδα, στις μεταφορές και στις κατασκευές.

Το Apollo είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Apptronik και της Argodesign, μιας εταιρίας σχεδιασμού που έδωσε στο ρομπότ μια προσιτή και φιλική εμφάνιση. Το Apollo διαθέτει πρόσωπο και ψηφιακούς πίνακες στο στήθος του που παρουσιάζουν πληροφορίες για την κατάσταση και την εργασία που έχει αναλάβει. Το ρομπότ έχει επίσης μια σειρά από σκόπιμες κινήσεις, όπως το να γυρίζει το κεφάλι του για να υποδεικνύει προς τα που θέλει να πάει.

Το Apollo έχει ύψος 1,7 μέτρα και ζυγίζει 72,6 κιλά. Μπορεί να σηκώσει περίπου 25 κιλά και διαθέτει μπαταρία τεσσάρων ωρών που μπορεί να αντικατασταθεί άμεσα και εύκολα για να εργάζεται έως και 22 ώρες την ημέρα. Το Apollo χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό αντί για υδραυλικά, γεγονός που το καθιστούν ασφαλέστερο για την εργασία πλάι σε ανθρώπους. Το Apollo είναι γενικά πολύ ευέλικτο, ικανό να αναλάβει πολλές διαφορετικές εργασίες.

Ο αρχικός στόχος της Apptronik είναι το ρομπότ να αναλάβει απαιτητικούς ρόλους μέσα στις αποθήκες για τη βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας, δίνοντας τη λύση στις εταιρίες που θέλουν να καλύψουν θέσεις εργασίας. Το Apollo μπορεί -σύμφωνα με τα λεγόμενα των δημιουργών του- να δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους να αναλάβουν άλλους ρόλους, υψηλότερης εξειδίκευσης, αφού θα κάνει τις δουλειές που δεν αρέσουν σε κανέναν. Επιπλέον, η ομάδα σημειώνει ότι δεδομένου ότι το Apollo μπορεί να αναλάβει καθήκοντα που οι εργαζόμενοι δεν θέλουν, αυξάνεται η διατήρηση των υπόλοιπων εργαζομένων, με καλύτερη ικανοποίηση από την εργασία τους.

Μάλιστα, η ομάδα της Apptronik έχει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για το Apollo που εκτείνεται πέρα από τη Γη. Η ομάδα έχει εργαστεί στο παρελθόν στο Valkyrie, ένα ρομπότ της NASA, κατά τη διάρκεια του DARPA Robotics Challenge.

"Στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε ευέλικτα ρομπότ που θα κάνουν όλα αυτά που δεν θέλουμε να κάνουμε, για να μας βοηθήσουν εδώ στη Γη και τελικά μια μέρα να μας βοηθήσουν να εξερευνήσουμε το φεγγάρι, τον Άρη και όχι μόνο", δήλωσε ο Jeff Cardenas, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Apptronik.