Nvidia και AMD αντιμετωπίζουν νέους περιορισμούς στις πωλήσεις ΑΙ chip από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με νέο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Reuters
01 Σεπτεμβρίου 2023 12:58
Nvidia και AMD αντιμετωπίζουν νέους περιορισμούς στις πωλήσεις ΑΙ chip από τις ΗΠΑ

Δύο κολοσσοί όσον αφορά την παραγωγή AI chip στον κόσμο, η Nvidia και η AMD καταγγέλλουν ότι αντιμετωπίζουν νέους περιορισμούς στην πώλησή τους σε χώρες της Μέσης Ανατολής. 

Η αποκάλυψη ήρθε από το σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, όπου αναφέρει ότι οι ΗΠΑ επέκτειναν τον περιορισμό εξαγωγών των chip τεχνητής νοημοσύνης στις Nvidia και AMD πέραν της Κίνας και της Ρωσίας, καθώς πλέον περιλαμβάνονται ορισμένες χώρες της Μ. Ανατολής, χωρίς όμως να διευκρινίζονται ποιες ακριβώς. 

Από την πλευρά της η Nvidia δήλωσε σε ρυθμιστική αναφορά μέσα στην εβδομάδα ότι οι εν λόγω περιορισμοί επηρεάζουν τα A100 και H100 chip της εταιρίας, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για επιτάχυνση machine learning εργασιών, εν τέλει δε θα επηρεάσουν τα οικονομικά της αποτελέσματα. Την προηγούμενη εβδομάδα, άλλωστε, η Nvidia ανακοίνωσε έσοδα και κέρδη ρεκόρ που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία λόγω φυσικά της ανόδου της τεχνητής νοημοσύνης και του ειδικού hardware που αναπτύσσει. 

Η AMD από την άλλη, έλαβε επίσης σχετική επιστολή ενημέρωσης για τους ίδιους περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν, όπου με δήλωση εκπροσώπου της στο Reuters, πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή δε θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στα έσοδά της. 

Συνήθως τέτοιοι περιορισμοί και έλεγχοι εξαγωγών επιβάλλονται από τους Αμερικανούς αξιωματούχους για λόγους εθνικής ασφάλειας. Παρόμοια κίνηση είχε κάνει η αμερικάνικη κυβέρνηση απέναντι στην Κίνα και τις τεχνολογικές της δυνατότητες, κλιμακώνοντας την ένταση των δύο υπερδυνάμεων σε αυτόν τον τομέα. 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η AMD δήλωσε ότι είχε λάβει τις απαιτήσεις νέων αδειών που θα σταματούσαν τις εξαγωγές των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης MI250 στην Κίνα.

Η Nvidia, η AMD και η Intel έχουν έκτοτε φανερώσει τα σχέδιά τους να δημιουργήσουν μικρότερης ισχύος τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να εξαχθούν στην κινεζική αγορά.