Hackers έθεσαν εκτός λειτουργίας δύο από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου

Γιατί...
31 Αυγούστου 2023 10:17
Hackers έθεσαν εκτός λειτουργίας δύο από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου

Ένα περιστατικό κυβερνοασφαλείας έθεσε εκτός λειτουργίας δύο από τα πιο προηγμένα τηλεσκόπια στον κόσμο, το Gemini North στην Χαβάη και το Gemini South στη Χιλή, καθώς και έναν αριθμό μικρότερων τηλεσκοπίων στα βουνά του Cerro Tololo επίσης στη Χιλή. Τα τηλεσκόπια βρίσκονται ακόμα εκτός λειτουργίας και δεν υπάρχει ανακοίνωση για το πότε θα επιστρέψουν σε λειτουργία.

Το πρωινό της 1ης Αυγούστου, το προσωπικό IT του NOIRLab εντόπισε ύποπτη δραστηριότητα στα υπολογιστικά συστήματα και πήρε την απόφαση να σταματήσει τη λειτουργία των τηλεσκοπίων. Δεν είναι ακόμα γνωστός ο κίνδυνος που αντιμετώπισαν τα τηλεσκόπια.

Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία των τηλεσκοπίων έχει σημαντικό κόστος που φτάνει τα εκατομμύρια ανά έτος. Κάθε μέρα που βρίσκονται εκτός λειτουργίας, υπάρχει κόστος για ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα. Όχι μόνο οικονομικό κόστος αλλά και σε απώλεια δεδομένων που δεν καταγράφουν. Οι αστρονομικές μελέτες είναι επιχειρήσεις χρονικής ακρίβειας και οποιαδήποτε δυσλειτουργία μπορεί να καταστρέψει ολόκληρα ερευνητικά προγράμματα.

Το NOIRLab δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την επίθεση και αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν πρόκειται για ransomware επίθεση.

Ειδικοί κυβερνοσφαλείας εμφανίζονται προβληματισμένοι για το λόγο που μπορεί τα τηλεσκόπια να μπήκαν στο στόχο. Σε αντίθεση με τις τράπεζες, τους κρατικούς οργανισμούς και τις ιδιωτικές εταιρίες, τα δεδομένα της αστρονομικής έρευνας είναι ανοιχτά στην πρόσβαση και προωθούν τη συνεργασία μεταξύ χωρών.