Ο λευκός θόρυβος κοστίζει στο Spotify $38 εκατομμύρια!

Το ιδιαίτερο πρόβλημα της streaming πλατφόρμας
19 Αυγούστου 2023 18:06
Ο λευκός θόρυβος κοστίζει στο Spotify $38 εκατομμύρια!

Το Spotify, η πασίγνωστη streaming πλατφόρμα, αντιμετωπίζει μια απροσδόκητη πρόκληση όσον αφορά τα podcasts που φιλοξενεί. Περνώντας σε λεπτομέρειες, μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg αποκαλύπτει ότι η πλατφόρμα θα μπορούσε να ενισχύσει τα ετήσια κέρδη της κατά 38 εκατομμύρια δολάρια, αν απομακρύνει τους χρήστες από το trend των podcasts ‘λευκού θορύβου’. Σε αντίθεση με τα τυπικά talk shows, αυτά τα "podcasts" δεν περιλαμβάνουν καμία συζήτηση. Αντιθέτως, απλά παίζουν επανειλημμένα ήχους περιβάλλοντος, όπως κύματα θάλασσας, ήχους βροχής ή μέχρι και στατικό θόρυβο. Πολλοί τα χρησιμοποιούν λοιπόν ως background όσο εργάζονται, όσο μελετάνε ή ακόμη και όσο κοιμούνται ή χαλαρώνουν.

Παραδόξως, αυτά τα podcasts έχουν τεράστια έσοδα! Το διαφημιστικό μοντέλο του Spotify επιτρέπει στους δημιουργούς να κερδίζουν από τις διαφημίσεις που τοποθετούνται μέσα σε αυτά τα επεισόδια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg για το προηγούμενο έτος, οι δημιουργοί περιεχομένου λευκού θορύβου ενδέχεται να κερδίζουν έως και 18 χιλιάδες δολάρια μηνιαίως από τις διαφημίσεις της πλατφόρμας.

Από τον Ιανουάριο του 2023, αυτά τα podcasts έχουν αγγίξει τον τεράστιο αριθμό των 3 εκατομμύρια ωρών καθημερινής ακρόασης στο Spotify. Παραδόξως, η αυξανόμενη ζήτηση για τέτοιο περιεχόμενο μπορεί να αποδοθεί εν μέρει και στους ίδιους τους αλγόριθμους του Spotify, οι οποίοι προωθούν πολλές φορές το podcast περιεχόμενο έναντι της κανονικής μουσικής.

Η streaming υπηρεσία εξέταζε κάποια στιγμή το ενδεχόμενο να αφαιρέσει αυτά τα επεισόδια από τις κατηγορίες των podcasts της, να απαγορεύσει τις νέες μεταφορτώσεις και να κατευθύνει τους χρήστες ομαλά σε εναλλακτικό περιεχόμενο. Ωστόσο, τα σχέδια αυτά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Μάλιστα, εκπρόσωπος του Spotify επιβεβαίωσε στο Bloomberg ότι τα podcasts λευκού θορύβου θα παραμείνουν στην πλατφόρμα και ότι οποιαδήποτε σχέδια για την αφαίρεσή τους δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Ωστόσο, το μέλλον του περιεχομένου λευκού θορύβου στο Spotify παραμένει αβέβαιο. Ορισμένοι δημιουργοί ανέφεραν ότι ορισμένα επεισόδιά τους εξαφανίστηκαν από την πλατφόρμα χωρίς καμία εξήγηση. Έτσι, παρά τη διαβεβαίωση από το Spotify ότι τα εν λόγω podcasts είναι προς το παρόν ασφαλή, η κατάσταση δεν αποκλείεται να αλλάξει, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις.