Το λουράκι του smartwatch σας είναι γεμάτο βακτήρια

Νέα έρευνα από επιστήμονες
19 Αυγούστου 2023 11:16
Το λουράκι του smartwatch σας είναι γεμάτο βακτήρια

Πολλοί το γνωρίζουν ήδη ενώ κάποιοι άλλοι κάτοχοι smartwatch όπως είναι τα Apple Watch και τα Galaxy Watch, όχι. Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances in Infectious Diseases, το λουράκι-band από το έξυπνο ρολόι σας είναι γεμάτο βακτήρια. Η έρευνα έγινε από μία ομάδα ερευνητών από το Florida Atlantic University και δημοσιεύτηκε και στο New York Post.

Η μελέτη περιελάβανε λουράκια από το Apple Watch και άλλα smartwatches από καουτσούκ, ύφασμα, δέρμα, πλαστικό, από χρυσό και ασήμι, με στόχο να εμβαθύνει περισσότερο στα βακτήρια. Μετά τη μέλετη, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι το 95% όλων των bands ήταν "μολυσμένα με κάποιο είδος επικίνδυνων βακτηρίων" με το πιο σύνηθες να είναι το Staphylococcus spp (σταφυλόκοκκος), ο οποίος μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις. Το βακτήριο σταφυλόκοκκος εντοπίστηκε στο 85% των bands με τους ερευνητές να δηλώνουν ότι «το περίμεναν».

Επίσης, οι ερευνητές βρήκαν πάνω στα λουράκια -στο 30% εξ αυτών- και το βακτήριο pseudomonas aeruginosa (ψευδομονάς η πυοκυανική), ένα μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, λοιμώξεις και πολλά άλλα.

Τα βακτήρια που βρέθηκαν στη μελέτη ήταν κοινοί «κάτοικοι» του δέρματος όπως Staphylococcus και Pseudomonas, αλλά και οργανισμοί Escherichia και πιο συγκεκριμένα Ε.coli. Ο Σταφυλόκκοκος επικρατούσε στο 85%, ενώ τα άλλα στο 30% και 60%. Τα περισσότερα ποσοστά του βακτηρίου σταφυλόκοκκου βρέθηκαν σε λουράκια από ανθρώπους που πάνε γυμναστήριο, γεγονός που τονίζει την αναγκαιότητα απολύμανσης των bands μετά από αυστηρή δραστηριότητα στο γυμναστήριο ή στο σπίτι.

Όσον αφορά τα bands, οι ερευνητές λένε ότι αυτά που είναι από υφάσματα, καουτσούκ και πλαστικό είχαν τα υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων. Τα μεταλλικά bands είχαν τα λιγότερα βακτήρια, μιας και οι περισσότεροι δεν τα φοράνε σχεδόν ποτέ όταν κάνουν προπόνηση.

Πηγή: 9to5mac