Εκατομμύρια χρήστες iPhone ξεκίνησαν να παίρνουν αποζημιώσεις από την Apple

Για το “batterygate” του 2020
19 Αυγούστου 2023 09:57
Εκατομμύρια χρήστες iPhone ξεκίνησαν να παίρνουν αποζημιώσεις από την Apple

Στο πλαίσιο του σκανδάλου “batterygate”, η Apple αναγκάστηκε σε διακανονισμό αποζημίωσης $500 εκατομμυρίων σε πελάτες της που επηρεάστηκαν και τώρα ξεκίνησαν οι πληρωμές. Συγκεκριμένα, περίπου 3 εκατομμύρια χρήστες με iPhone μοντέλα κυρίως πριν το 2018, οι οποίοι είχαν συμμετέχει στις νομικές διαδικασίες κατά της Apple, θα λάβουν έως και $90 ο καθένας.

Ο διακανονισμός επήλθε αφού ο δικαστής απέρριψε την έφεση της Apple στην ομαδική αγωγή που είχε κατατεθεί το 2017, ανοίγοντας το δρόμο για αποζημιώσεις σε χρήστες που επηρεάστηκαν από το “software throttling”, τον περιορισμό των επιδόσεων του iPhone δηλαδή, στο οποίο είχε προχωρήσει η Apple για παλαιότερα μοντέλα. Τα iOS updates περιόριζαν επίτηδες τη συνολική απόδοση των τηλεφώνων τα οποία είχαν παλαιότερη μπαταρία με σκοπό να μην κλείνουν οι συσκευές σε καταστάσεις όπου η λειτουργία της μπαταρίας ήταν έντονη.

Η Apple είχε ισχυριστεί πως δεν είχε σκοπό να εξαπατήσει τους πελάτες της ώστε να αγοράσουν νεότερο iPhone, αλλά να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των παλαιών iPhones. Οι επιδόσεις των τηλεφώνων επανέρχονταν στο κανονικό όταν άλλαζε κάποιος την μπαταρία.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται πως ο διακανονισμός δεν αποτελεί και παραδοχή της Apple πως έσφαλε κάπου. Μόνο όσοι συμμετείχαν στην ομαδική αγωγή πριν την 6η Οκτωβρίου 2020 θα μπορούν να λάβουν αποζημίωση και αφορά κυρίως χρήστες iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus και SE μοντέλα με iOS 10.2.1 ή iPhone 7 και 7 Plus με iOS 11.2.