Η Cortana αποσύρεται μετά από σχεδόν μια δεκαετία

Δεν άντεξε τον ανταγωνισμό
12 Αυγούστου 2023 09:37
Η Cortana αποσύρεται μετά από σχεδόν μια δεκαετία

Η Cortana ξεκίνησε ως ψηφιακός βοηθός των Windows Phone πριν να ενσωματωθεί στα Windows 10 το 2015. Βρισκόταν στην taskbar και πρόσφερε υποστήριξη για φωνητικές εντολές, υπενθυμίσεις και τη δυνατότητα να ανοίγει εφαρμογές. Έκτοτε κυκλοφόρησε ως ξεχωριστή εφαρμογή στα Windows, αλλά και στα κινητά τηλέφωνα, τόσο σε Android όσο και iOS.

Φαίνεται όμως πως ο ανταγωνισμός από Alexa και Google Assistant ήταν περισσότερος από αυτόν που μπορούσε να αντέξει η Cortana, με τον CEO της Microsoft, Satya Nadella να παραδέχεται το 2019 πως η Cortana έχει μείνει πίσω.

Έτσι, αποσύρθηκε από Android και iOS πριν τρία χρόνια και τώρα ήρθε η ώρα να αποσυρθεί και από τα Windows 11. Αν προσπαθήσετε να ανοίξετε την Cortana στα Windows 11 πλέον, θα δείτε ένα μήνυμα το οποίο σας ενημερώνει ότι η Cortana έχει καταργηθεί, καθώς και ένα link που οδηγεί σε ένα άρθρο με πληροφορίες για την αλλαγή αυτή.

Η Cortana θα καταργηθεί επίσης και από το Teams το φθινόπωρο του 2023. Η ύπαρξή της θα συνεχίσει μόνο στη mobile εκδοχή του Outlook.

Η Microsoft στρέφει την προσοχή της τώρα στο Windows Copilot, μία sidebar των Windows 11 η οποία βασίζεται στο Bing Chat και θα μπορεί να ελέγχει λειτουργίες των Windows, να απαντά σε ερωτήσεις και πολλά ακόμα. Το Windows Copilot αναμένεται να γίνει διαθέσιμο με μία αναβάθμιση των Windows 11, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης και υποστήριξη για RAR και ZIP αρχεία.