Windows 11: Η Microsoft απενεργοποίησε μια από τις ενσωματωμένες εφαρμογές

Που ελάχιστοι χρησιμοποιούσαν
11 Αυγούστου 2023 14:53
Windows 11: Η Microsoft απενεργοποίησε μια από τις ενσωματωμένες εφαρμογές

Πρόσφατα σας είχαμε μεταφέρει πως η Microsoft σκοπεύει να απενεργοποιήσει προς τα τέλη του 2023, την ψηφιακή βοηθό Cortana, που ήταν ενσωματωμένη στα Windows 11 ως προ-εγκατεστημένη εφαρμογή. Τελικά, το τέλος έφτασε γρηγορότερα απ’ ότι περίμεναν πολλοί.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η εφαρμογή μόλις έλαβε μια νέα ενημέρωση μέσα από το Microsoft Store που απενεργοποιεί όλες της λειτουργίες της. Συγκεκριμένα, μετά το νέο αυτό update, η εφαρμογή εξακολουθεί να υπάρχει στα Windows 11, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα απεγκατάστασης. Ωστόσο, είναι πλέον απλά ένα άδειο κέλυφος, αφού έχει μέγεθος 52KB και ανοίγοντάς την κάποιος αντικρίζει απλά το εξής μήνυμα: «Η Cortana στα Windows ως αυτόνομη εφαρμογή έχει καταργηθεί».

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το μήνυμα που εμφανίζει πλέον η εφαρμογή.

Φυσικά, το τέλος της Cortana στα Windows δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Η Microsoft παρουσίασε κατά τη διάρκεια του Build συνεδρίου της τον Μάιο, το Windows Copilot, μια AI που βασίζεται στα GPT μοντέλα της OpenAI, η οποία θα την αντικαταστήσει. Αυτό θα διαθέτει χαρακτηριστικά που ξεπερνούν κατά πολύ αυτά που προσφέρει η Cortana, όπως η περίληψη περιεχομένου, η επανεγγραφή κειμένου, η απάντηση σε σύνθετες ερωτήσεις, η προσαρμογή των ρυθμίσεων του υπολογιστή και πολλά άλλα.

Για την ιστορία, η Cortana εισήχθη στα Windows 10 το 2015, ανοίγοντας το δρόμο για την αλληλεπίδραση των χρηστών με το λειτουργικό σύστημα μέσω φωνητικών εντολών. Οι δυνατότητές της ήταν αντίστοιχες με αυτές της Siri στα Mac και iOS, μπορώντας να ορίσει υπενθυμίσεις, να ανοίξει εφαρμογές, κ.α. Ωστόσο, η Microsoft απέσυρε σταδιακά την Cortana από την εμπειρία των Windows με την πάροδο των ετών. Η εμφανής θέση της στη γραμμή εργασιών καταργήθηκε με τα Windows 11, ενώ η εφαρμογή της Cortana για iOS και Android αποσύρθηκε το 2020.