Η Κίνα εγκαινίασε νέο υπερυπολογιστή απίστευτης κλίμακας

Έχει πολλά εκατομμύρια πυρήνες
11 Αυγούστου 2023 09:18
Η Κίνα εγκαινίασε νέο υπερυπολογιστή απίστευτης κλίμακας

Παρά τις ασφυκτικές κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε διάφορες κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας το 2019 και το 2020, οι οποίες οδήγησαν γίγαντες όπως η Huawei σε αδιέξοδα, η χώρα συνεχίζει να καινοτομεί. Συγκεκριμένα, η Κίνα εγκαινίασε έναν νέο Sunway υπερυπολογιστή, χάρη στις προσπάθειες του Jiangnan Computing Lab, που ευθύνεται για τους Sunway επεξεργαστές, και του Εθνικού Κέντρου Υπερυπολογιστών. Το κατασκεύασμα των κινέζων υποβλήθηκε για το βραβείο Gordon Bell της Association for Computing Machinery και διαθέτει τον ασύλληπτο αριθμό των 19,2 εκατομμύρια πυρήνων που κατανέμονται σε 49230 κόμβους.

Η εντυπωσιακή κλίμακα αυτού του υπερυπολογιστή επισκιάζει ακόμη και τον Frontier, τον κορυφαίο στον κόσμο, ο οποίος βασίζεται σε μόλις 9472 κόμβους και καταναλώνει 21 MW. Όσο για την κατανάλωση ενέργειας της δημιουργίας των κινέζων, μπορούμε να κάνουμε μόνο εικασίες, καθώς δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο υπερυπολογιστής βασίζεται σε μια παραλλαγή του ήδη υπάρχοντα επεξεργαστή Sunway SW26010 με 390 πυρήνες. Με έναν τόσο μεγάλο αριθμό επεξεργαστών, χωρίς να υπάρχει κάποια βελτίωση στην αρχιτεκτονική και την γενικότερη κατανάλωση τους, κατά πάσα πιθανότητά θα έχουμε ως αποτέλεσμα ένα αρκετά ενεργοβόρο σύστημα.

Αντίστοιχα, και η ωμή επεξεργαστική ισχύ του νέου αυτού υπερυπολογιστή παραμένει μυστήριο. Κάνοντας συγκρίσεις με τον προκάτοχό του, τον Sunway Oceanlite του 2021, ο οποίος είχε υπολογιστικές επιδόσεις κοντά στο 1 ExaFLOP, ο νέος αυτός υπερυπολογιστής μάλλον το ξεπερνά.

Πάντως, οι μηχανικοί αποκάλυψαν ποιο θα είναι για αρχή το έργο που θα αναλάβει το σύστημα. Η ομάδα δημιούργησε ένα νέο αλγόριθμο για προσομοιώσεις μεγάλων στροβίλων για την αντιμετώπιση συμπιεζόμενων ρευμάτων σε στροβιλομηχανές. Έπειτα τον εφάρμοσαν στο ‘Grand Challenge’ της NASA, χρησιμοποιώντας έναν προηγμένο μη-δομημένο επιλύτη για μια ακολουθία στροβίλων υψηλής πίεσης με 1,69 δισεκατομμύρια στοιχεία πλέγματος και 865 δισεκατομμύρια βαθμούς ελευθερίας (μεταβλητές).