Λαιμός δεινοσαύρου σχεδόν αψηφά τους νόμους της φύσης

Ο μεγαλύτερος λαιμός στην ιστορία
09 Αυγούστου 2023 12:09
Λαιμός δεινοσαύρου σχεδόν αψηφά τους νόμους της φύσης

Ένας νέος δεινόσαυρος που ανακαλύφθηκε στην Κίνα, καταγράφηκε πως έχει το μεγαλύτερο λαιμό στην ιστορία της Γης. Ο Mamenchisaurus sinocanadorum διέθετε λαιμό 15 μέτρων, έξι φορές μεγαλύτερο από το λαιμό της καμηλοπάρδαλης!

Χρειάζονταν τεράστιοι μύες για να κρατήσεις ένα λαιμό τέτοιου μεγέθους και γεννάται το ερώτημα πώς κατεβαίνει ο αέρας στα πνευμόνια και πίσω ξανά. Το εύρημα υποστηρίζει τη θεωρία πως αυτοί οι λαιμοί ήταν ένα σεξουαλικό χαρακτηριστικό, όπου μόνο οι δυνατότεροι και πιο υγιείς δεινόσαυροι μπορούσαν να κρατούν ψηλά για να εντυπωσιάσουν τα θηλυκά.

Χρησιμοποιώντας τομογραφίες υπολογιστή, οι επιστήμονες βρήκαν πως οι σπόνδυλοι του δεινόσαυρου περιείχαν 69-77% αέρα, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως παρόλο το μεγάλο μήκος, το μικρό βάρος του λαιμού τον προστάτευε από τραυματισμούς. Ο λαιμός διέθετε και αυχενικά πλευρά για σταθερότητα.

Οι βιο-μηχανικές μελέτες του λαιμού υποστηρίζουν πως υψωνόταν σε σχετικά μικρή κλίση στον οριζόντιο άξονα, μόλις 20 με 30 μοίρες. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή τη μικρή κλίση, το ακραίο μήκος του λαιμού σημαίνει πως το κεφάλι του μπορούσε να φτάσει σε ύψος 7.5 με 10 μέτρα πάνω από το έδαφος.

Ο λόγος για τα μακρύ λαιμό και ο μηχανισμός πίσω από τη λειτουργία του παραμένουν μυστήριο, αλλά ορισμένοι παλαιοντολόγοι υποστηρίζουν πως εξελίχθηκε για να μπορούν αυτά τα πλάσματα να κάθονται ακίνητα σε ένα σημείο και να φτάνουν πολλά φύλλα δέντρων για να τραφούν. Ωστόσο το μοναδικό δείγμα που υπάρχει, δεν είναι αρκετό για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο The Journal of Systematic Paleontology.