Βρέθηκε κρανίο στην Κίνα από άγνωστο είδος ανθρωπίνου

Δεν μπορούν να το κατηγοριοποιήσουν οι επιστήμονες
08 Αυγούστου 2023 11:54
Βρέθηκε κρανίο στην Κίνα από άγνωστο είδος ανθρωπίνου

Το κρανίο, το σαγόνι και τα κόκκαλα των ποδιών ενός ανθρωπίνου, του φύλου της υποοικογένειας που περιλαμβάνει τους ανθρώπους, ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Hualongdong στην Κίνα το 2019 και ονομάστηκε HLD 6. Έκτοτε, η κινεζική ακαδημία επιστημών προσπαθεί να κατηγοριοποιήσει αυτό το είδος, χωρίς επιτυχία, αφού δε μοιάζει με κανένα είδος ανθρωπίνου που έχουμε ανακαλύψει έως τώρα.

Το πρόσωπο έχει δομή παρόμοια με αυτή του μοντέρνου είδους των ανθρώπων, το οποίο ξεχώρισε από τον Homo erectus πριν 750.000 χρόνια. Ωστόσο το σαγόνι μοιάζει περισσότερο με Ντενίσοβαν, ένα εξαφανισμένο είδος ανθρωπίνου της Ασίας που ξεχώρισε από τους Νεάντερταλ πριν 400.000 χρόνια.

Μία διεθνής ομάδα ερευνητών που κλήθηκε να εξετάσει τα ευρήματα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ένα νέο είδος ανθρωπίνου, ένα υβρίδιο μεταξύ των προγόνων των μοντέρνων ανθρώπων και των προγόνων άλλων ανθρωπίνων.

Πολλές φορές αντιλαμβανόμαστε την εξέλιξη του ανθρώπου ως μία ευθεία γραμμή που πέρασε από διάφορα στάδια ανάπτυξης. Αλλά αυτή η αντίληψη απορρίπτεται πολλές φορές ως υπερβολικά απλοϊκή. Ενώ για παράδειγμα ο Homo erectus υπήρχε στην Ινδονησία μέχρι και 100.000 χρόνια πριν, η τωρινή ανακάλυψη στην Κίνα έχει μεγαλύτερες ομοιότητες με άλλες, πιο εξελιγμένες μορφές ανθρωπίνων.

Προηγούμενες γονιδιακές μελέτες των Νεάντερταλ σε Ευρώπη και δυτική Ασία, έχουν βρει πως υπήρχε και ένα τέταρτο είδος ανθρωπίνων που ζούσε από τα μέσα έως το τέλος Πλειστόκαινου. Αλλά αυτό το είδος δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα επίσημα στα αρχεία απολιθωμάτων. Ίσως τα νέα απολιθώματα να είναι το κομμάτι που λείπει από το παζλ.

Το κρανίο ανήκει σε παιδί ηλικίας 12-13 ετών και ενώ το πρόσωπο έχει μοντέρνα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, το κρανίο και το σαγόνι φαίνονται πιο πρωτόγονα. Το εύρημα περιπλέκει την πορεία προς το σύγχρονο άνθρωπο και υποστηρίζει τη θεωρία συνύπαρξης τριών ειδών ανθρωπίνων στην Ασία.

Ο Homo sapiens εμφανίστηκε στην Κίνα πριν 120.000 χρόνια, αλλά φαίνεται πως κάποια από τα “μοντέρνα” χαρακτηριστικά μας εμφανίστηκαν πριν από αυτό. Η θεωρία θα πρέπει τώρα να επιβεβαιωθεί από περισσότερες αρχαιολογικές έρευνες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Human Evolution.