Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι για την επιλόχειο κατάθλιψη στις ΗΠΑ

Κρίθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό στη δοκιμή Φάσης 3
07 Αυγούστου 2023 20:14
Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι για την επιλόχειο κατάθλιψη στις ΗΠΑ

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που επηρεάζει περίπου μία στις επτά γυναίκες μετά τον τοκετό. Μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως θλίψη, διαταραχές στον ύπνο, ατονία, μείωση βάρους, ενοχές, ακόμη και σκέψεις να βλάψει τον εαυτό της ή το μωρό. Η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί επίσης να επηρεάσει το δεσμό μητέρας-παιδιού και την ανάπτυξη του παιδιού.

Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχαν συγκεκριμένα φάρμακα εγκεκριμένα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης. Η μόνη διαθέσιμη επιλογή ήταν το Zulresso, ένα φάρμακο που χορηγείται μέσω έγχυσης που διαρκεί 60 ώρες και μπορεί να κοστίσει έως και 35.000 δολάρια για κάθε θεραπεία.

Όμως τα ευχάριστα νέα ήρθαν την Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2023, όταν ο FDA ανακοίνωσε ότι ενέκρινε ένα νέο φάρμακο που ονομάζεται ζουρανολόνη (zuranolone), το οποίο είναι το πρώτο από του στόματος χάπι στις ΗΠΑ ειδικά για την επιλόχεια κατάθλιψη. Το φάρμακο, το οποίο θα πωλείται με την εμπορική ονομασία Zurzuvae, λαμβάνεται μία φορά την ημέρα για 14 ημέρες και μπορεί να προσφέρει ταχεία ανακούφιση από τα καταθλιπτικά συμπτώματα εντός τριών ημερών.

Ωστόσο, το σκεύασμα δεν είναι απαλλαγμένο από παρενέργειες. Οι πιο συχνές περιλαμβάνουν υπνηλία, ζάλη, διάρροια, κόπωση, συμπτώματα κρυολογήματος και ουρολοίμωξη. Το φάρμακο φέρει επίσης μια προειδοποίηση στο κουτί ότι μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης και εκτέλεσης άλλων δυνητικά επικίνδυνων δραστηριοτήτων. Συνιστάται στους ασθενείς να μην οδηγούν ή να χειρίζονται βαριά μηχανήματα για τουλάχιστον 12 ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου και να αποφεύγουν το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής.

Επιπλέον, το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει αυτοκτονικές σκέψεις και συμπεριφορά σε ορισμένα άτομα, ιδίως σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Το φάρμακο μπορεί επίσης να βλάψει το έμβρυο εάν ληφθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν λάβουν τη ζουρανολόνη.

Ο FDA ζήτησε επίσης περισσότερες μελέτες σχετικά με τη ζουρανολόνη για να αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία άλλων μορφών σοβαρών καταθλιπτικών διαταραχών, οι οποίες επηρεάζουν περίπου το 8,3% των ενήλικων Αμερικανών. Οι παρασκευαστές του φαρμάκου, η Sage Therapeutics και η Biogen, δήλωσαν ότι αξιολογούν τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω ανάπτυξη της ζουρανολόνης. 

Η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει κάθε χρόνο περίπου 500.000 γυναίκες στις ΗΠΑ, αλλά πολλές από αυτές δεν αναζητούν ή δεν λαμβάνουν επαρκή θεραπεία. Με τη ζουρανολόνη, οι γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη μπορεί να έχουν μια νέα επιλογή που είναι πρακτική, αποτελεσματική και προσιτή.

Η ζουρανολόνη αναμένεται να καταστεί εμπορικά διαθέσιμη εντός 90 ημερών από τη στιγμή που ο FDA θα τη χαρακτηρίσει ως ελεγχόμενη ουσία. Η τιμή του φαρμάκου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

Tags: