Σε παγκόσμια άνοδο οι επιθέσεις ransomware

Ποιες χώρες είναι στο στόχαστρο;
06 Αυγούστου 2023 12:25
Σε παγκόσμια άνοδο οι επιθέσεις ransomware

Μία νέα αναφορά που δημοσιεύθηκε από την Malwarebytes, αποκαλύπτει πως οι επιθέσεις ransomware σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται στο απόγειό τους. Από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι τον Ιούνιο του 2023, έχει υπάρξει μία τεράστια αύξηση σε αυτού του είδους τις επιθέσεις, με τις ΗΠΑ να είναι ο κύριος στόχος. Περίπου 1.462 επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, αποτελώντας το 43% των συνολικών περιπτώσεων, ενώ υπάρχει αύξηση 75% σε σχέση με τα νούμερα 2021-2022.

Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν επίσης άνοδο, αλλά σε χαμηλότερο ρυθμό από τις ΗΠΑ.

Η έρευνα αποκαλύπτει πως 48 διαφορετικές ομάδες ransomware επιτέθηκαν σε εταιρίες και κυβερνητικούς οργανισμούς, αλλά το ανησυχητικό είναι πως πλήττονται κατά κόρον υποδομές υγείας και εκπαίδευσης. Οι επιθέσεις στη Γαλλία διπλασιάστηκαν, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είχε 200 επιθέσεις από 32 διαφορετικά groups. Πέρυσι μετρούσε μία ransomware επίθεση το μήνα και φέτος μετράει οκτώ το μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αναφορά της Malwarebytes βασίζεται μόνο σε επιβεβαιωμένα περιστατικά, οπότε εικάζεται πως ο πραγματικός αριθμός των επιθέσεων είναι πολλαπλάσιος. Άλλωστε, αυτός είναι και ο σκοπός των malware επιθέσεων, να ζητούν λύτρα έτσι ώστε να μη δημοσιευθούν πληροφορίες. Έτσι, πολλές φορές τα θύματα δεν αναφέρουν το περιστατικό.

Η μεγαλύτερη συμμορία ransomware αυτή τη στιγμή είναι η Clop, η οποία έχει αναπτυχθεί αρκετά το τελευταίο έτος, εκμεταλλευόμενη ευπάθειες zero-day σε software. Η Malwarebytes ισχυρίζεται πως αυτή η μετάβαση από phishing emails και downloads αρχείων που περιέχουν ιούς, σε zero-day exploits, δείχνει πως το "παιχνίδι” έχει αλλάξει.