Ανακαλύφθηκαν 16 τεράστιοι ιοί με άκρα και εσωτερικές δομές που δεν έχουμε δει ξανά

Σε δάσος της Βοστώνης
31 Ιουλίου 2023 10:45
Ανακαλύφθηκαν 16 τεράστιοι ιοί με άκρα και εσωτερικές δομές που δεν έχουμε δει ξανά

Επιστήμονες ανακάλυψαν μία απίστευτη ποικιλία γιγαντιαίων ιών με σχήματα που δεν είχαμε καταγράψει έως τώρα. Και τα 16 δείγματα ανακαλύφθηκαν στο Harvard Forest, λίγο έξω από τη Βοστώνη των ΗΠΑ. Διαθέτουν άκρα και εσωτερική δομή που δεν έχουμε συναντήσει ποτέ ξανά.

Από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Max Planck Institute στη Γερμανία, όπου εξετάστηκαν με μικροσκόπια ηλεκτρονίων. Βρέθηκε λοιπόν πως οι ιοί αυτοί έφταναν έως και τα 635 νανόμετρα σε πλάτος, πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που βρίσκουμε στους ανθρώπους και κυμαίνονται μεταξύ 50 και 140 νανόμετρα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο μεγαλύτερος ιός που έχουμε βρει είναι ο Pithovirus sibericum, ο οποίος αναστήθηκε από τον πάγο της Σιβηρίας, είναι 30.000 ετών και έχει μέγεθος 1.500 νανόμετρα.

Ένας από αυτούς τους τεράστιους ιούς είχε μεγάλα άκρα με συμμετρική κατανομή που θυμίζει χελώνα (εικόνα d). Ένας άλλος είχε μακριούς σωλήνες σε όλες τις πλευρές του θυμίζοντας τη Μέδουσα της ελληνικής μυθολογίας (εικόνα h), ενώ άλλος είχε διαφορετικού μήκους ίνες στην κορυφή του (εικόνα c).

Αυτό το συναρπαστικό παράθυρο στον περίπλοκο κόσμο των ιών επιβεβαιώνει πως η τεράστια γενετική ποικιλία των γιγαντιαίων ιών συμπληρώνεται από τις ποικίλες και τις έως τώρα αδιανόητες δομές τους, με την προέλευση και τη λειτουργία τους να απαιτούν περαιτέρω μελέτη.

Η έρευνα αναμένει δημοσίευσης και βρίσκεται στο bioRxiv.

Tags: