RTX 5090: Η επόμενης γενιάς κάρτα γραφικών της Nvidia θα κάνει μια τεράστια αναβάθμιση

Σύμφωνα με νέα φήμη
29 Ιουλίου 2023 22:21
RTX 5090: Η επόμενης γενιάς κάρτα γραφικών της Nvidia θα κάνει μια τεράστια αναβάθμιση

Παρόλο που οι επόμενης γενιάς RTX 5000 κάρτες γραφικών της Nvidia ενδέχεται να απέχουν έως και δύο χρόνια ακόμη, ήδη οι πρώτες φήμες και διαρροές σχετικά με τις τεχνικές τους προδιαγραφές έχουν αρχίσει να κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Συγκεκριμένα, για άλλη μια φορά πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια του τεχνολογικού κολοσσού έφερε στα φώτα της δημοσιότητας ο leaker Kopite7kimi, ο οποίος είναι μια από τις πιο έμπιστες πηγές όσον αφορά τον εν λόγω τομέα, αφού και στο παρελθόν είχε κάνει πολλές έγκυρες αποκαλύψεις για τη σειρά RTX 4000.

Αυτή τη φορά, λοιπόν, επικαλούμενος πολλές πηγές, ο leaker επιβεβαίωσε πως το επόμενο gaming flagship της Nvidia, δηλαδή η RTX 5090 κατά πάσα πιθανότητα, θα έρχεται με 512-bit memory bus. Η αναβάθμιση αυτή αναμένεται να είναι τρομερά σημαντική.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η GeForce RTX 4090 έρχεται με 384-bit bus, ακριβώς το ίδιο που είχε και η προηγούμενη γενιά. Έτσι, η 24GB GDDR6X μνήμη των 21Gbps έχει μέγιστο bandwidth που ανέρχεται σε 1,008GB/s. Αν με την ίδια ακριβώς διάταξη μνήμης είχαμε 512-bit bus, το bandwidth θα ανέβαινε αυτόματα στα 1,344 GB/s και θα είχαμε δηλαδή αύξηση της τάξεως του 33%. Εδώ υπάρχει όμως ένα μεγάλο «αλλά». Αν η Nvidia υιοθετήσει και τις μνήμες νέας γενιάς GDDR7 με τις επόμενες GPUs της, οι οποίες μπορούν να αγγίξουν τα 32Gbps, τότε το θεωρητικό bandwidth θα ξεπερνά τα 2TB/s, όντας διπλάσιο από αυτό της RTX 4090!

Φυσικά, το memory bandwidth είναι ένα από τα πιο κρίσιμα τεχνικά χαρακτηριστικά στις κάρτες γραφικών, επηρεάζοντας δραματικά την απόδοση. Η RTX 5090 αναμένεται, λοιπόν, να είναι πολύ, πολύ πιο γρήγορη, αλλά και ικανότατη σε πολύ υψηλές αναλύσεις, όπως 8K.

Για την ώρα η Nvidia δεν έχει επιβεβαιώσει τίποτα επίσημα, οπότε όλα τα παραπάνω είναι απλά φήμες και εικασίες. Ωστόσο, τουλάχιστον στα χαρτιά, η RTX 5090 ακούγεται συναρπαστική.