Η NASA έχασε την επαφή με τον ISS για πρώτη φορά

Διήρκησε περίπου 90 λεπτά
28 Ιουλίου 2023 11:24
Η NASA έχασε την επαφή με τον ISS για πρώτη φορά

Για πρώτη φορά από τότε που ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός τέθηκε σε λειτουργία, η NASA έχασε την επαφή με τον ISS. Το γεγονός έλαβε χώρα στις 25 Ιουλίου και διήρκησε περίπου 90 λεπτά πριν αποκατασταθούν οι επικοινωνίες. Το γεγονός φαίνεται να οφείλεται σε μία διακοπή ισχύος στα κεντρικά της NASA στο Houston.

Κατά τη διάρκεια της διακοπής, στα πρώτα 20 λεπτά, η NASA επικοινώνησε με τους αστροναύτες Frank Rubio, Woody Hoburg και Stephen Bowen μέσω των ρωσικών συστημάτων επικοινωνίας, διαβεβαιώνοντας πως όλα είναι καλά στον ISS.

Δεν ήταν θέμα του σταθμού. Ήταν ξεκάθαρα ένα επίγειο πρόβλημα. Σε καμία χρονική στιγμή δε κινδύνευσε το πλήρωμα ή ο σταθμός. – Joel Montalbano, Διευθυντής προγράμματος διαστημικού σταθμού

Η διακοπή κατά την οποία η τηλεμετρία, οι επικοινωνίες και ο έλεγχος του σταθμού χάθηκαν, ήταν το αποτέλεσμα προγραμματισμένων αναβαθμίσεων στο επίγειο σύστημα ισχύος των κτιριακών εγκαταστάσεων του Johnson Space Center, αν και η ίδια η διακοπή δεν ήταν αναμενόμενη.

Το εφεδρικό κέντρο ελέγχου της NASA στην Alabama ενεργοποιήθηκε μέσα σε 90 λεπτά.

Γνωρίζαμε πως υπήρχαν εργασίες και για αυτό το λόγο έχουμε ένα εφεδρικό κέντρο ελέγχου το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε περίπτωση που κλείσουμε το κεντρικό σε κάποια περίπτωση ανάγκης, ειδικά κατά την περίοδο των τυφώνων. Το hardware ήταν έτοιμο. Μέσα σε 90 λεπτά είμασταν έτοιμοι με πλήρη έλεγχο, τηλεμετρία και επικοινωνίες με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Έκτοτε το πρόβλημα στο Houston έχει λυθεί και το κέντρο είναι σε πλήρη λειτουργία. Σε κάθε περίπτωση η NASA θα ερευνήσει το περιστατικό για να σιγουρευτεί πως δε θα επαναληφθεί.

Tags: