Νέος κινητήρας κάνει “αόρατα“ τα υποβρύχια, όπως στο Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη

Αναπτύσσεται από την Darpa
23 Ιουλίου 2023 10:49
Νέος κινητήρας κάνει “αόρατα“ τα υποβρύχια, όπως στο Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη

Στην ταινία του 1990, Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη με τον Sean Connery, το υποβρύχιο του Ρώσου αξιωματικού διέθετε ένα αθόρυβο σύστημα πρόωσης το οποίο το έκανε πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί από εχθρικά σκάφη. Τώρα, 30 χρόνια αργότερα, η DARPA αναπτύσσει ένα σύστημα παρόμοιο με το “caterpillar drive” που περιγράφεται στην ταινία.

Αν νομίζετε πως κάνουμε Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη, η απάντηση είναι ναι. – Susan Swithenbank, US Defense Advenced Research Projects Agency (DARPA)

Η συγκεκριμένη τεχνολογία ονομάζεται μαγνητοϋδροδυναμική πρόωση (MHD). Το σύστημα δεν έχει κανένα κινούμενο μέρος και όλη η λειτουργία γίνεται μέσω μαγνητών και ηλεκτρικού ρεύματος. Λειτουργεί παράγοντας ένα μαγνητικό πεδίο στην κατάλληλη κλίση με ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο δημιουργεί Δύναμη Λόρεντζ, αλληλεπιδρώντας με το θαλασσινό νερό και ωθώντας το υποβρύχιο μπροστά.

Καθώς δεν υπάρχει προπέλα, το MHD μπορεί να προσφέρει ταχεία κίνηση και απόλυτα σιωπηλό ταξίδι. Η τεχνολογία αναπτύσσεται από το 1960. Το 1992 δημιουργήθηκε ένα λειτουργικό πρωτότυπο από το Japanese Ship and Ocean Foundation, το Yamato-1, το οποίο βλέπετε στη φωτογραφία παρακάτω. Το 30 μέτρων σκάφος δοκίμασε την τεχνολογία, ωστόσο το MHD ήταν τόσο βαρύ που το σκάφος μπόρεσε να κινηθεί με μόλις 6.6 κόμβους, ενώ χρειαζόταν υπερβολική ενέργεια. Το πείραμα έδειξε πως χρειάζονται πολύ πιο ισχυροί μαγνήτες καθώς και πιο ανθεκτικά ηλεκτρόδια.

Το πρώτο πρόβλημα λύθηκε με τη νέα γενιά μαγνητών που χρησιμοποιούνται στην πυρηνική σύντηξη. Αυτοί οι νέοι μαγνήτες μπορούν να διπλασιάσουν την πίεση που υπάρχει ακόμα και στη βαθύτερη τάφρο των ωκεανών. Ωστόσο το δεύτερο πρόβλημα – η προστασία των ηλεκτροδίων – χρειάζεται ακόμα δουλειά.

Το μέταλλο διαβρώνεται από το θαλασσινό νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα επιταχύνει αυτή τη διάβρωση. Για το MHD χρειάζονται ηλεκτρόδια τα οποία δε διαβρώνονται, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να υποστηρίξουν υψηλή τάση. Εξελίξεις στις βιομηχανίες μπαταριών και κυψελών καυσίμων τα τελευταία χρόνια δείχνουν πως το πρόβλημα έχει τελικά λύση.

Φαίνεται λοιπόν πως δεν είμαστε μακριά από ένα εντελώς αθόρυβο υποβρύχιο το οποίο θα είναι αδύνατον να ανιχνευθεί από τις σημερινές μεθόδους αντιυποβρυχιακού πολέμου.