Τα συντρίμμια του υποβρυχίου TITAN έφτασαν στον Καναδά (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Έρευνες για υπολείμματα των επιβατών
29 Ιουνίου 2023 10:01
Τα συντρίμμια του υποβρυχίου TITAN έφτασαν στον Καναδά (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Τα κομμάτια των συντριμμιών του υποβρυχίου TITAN που μετέφερε πέντε επιβάτες στο ναυάγιο του Τιτανικού την προηγούμενη εβδομάδα, μεταφέρθηκαν στη στεριά στο St. John της επαρχίας Newfoundland στον Καναδά. Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ με ανακοίνωσή της αποκάλυψε πως τυχόν ανθρώπινα υπολείμματα στα συντρίμμια, θα ερευνηθούν από Αμερικανούς επαγγελματίες υγείας. Τυχόν στοιχεία που θα προκύψουν από την έρευνα θα μεταφερθούν σε αμερικανικό λιμάνι για ανάλυση και δοκιμές.

Τα στοιχεία θα προσφέρουν στους ερευνητές από διάφορες διεθνείς υπηρεσίες, κρίσιμη αντίληψη για τις αιτίες αυτής της τραγωδίας. Υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει για να καταλάβουμε τους παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφική απώλεια του TITAN, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε πως παρόμοια τραγωδία δε θα συμβεί ξανά στο μέλλον.

Τα συντρίμμια του TITAN έφτασαν στη στεριά περίπου μία εβδομάδα αφού η ακτοφυλακή ανακοίνωσε πως τα είχε ανακαλύψει περίπου 500 μέτρα από την πλώρη του Τιτανικού, αποκαλύπτοντας πως τα συντρίμμια οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως το υποβρύχιο είχε υποστεί καταστροφική ενδόρρηξη.

Τη ζωή τους έχασαν ο Πακιστανός επιχειρηματίας Shahzada Dawood, o 19χρονος γιος του Suleman, ο δισεκατομμυριούχος Hamish Harding, ο Γάλλος εξερευνητής Paul-Henri Nargeolet και ο CEO της OceanGate, Stockton Rush.

Στην έρευνα των αιτίων της ενδόρρηξης, πέρα από τις ΗΠΑ θα εμπλακούν ο Καναδάς, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι μία ευκαιρία να μάθουμε από το περιστατικό και έπειτα να συνεργαστούμε με τους διεθνείς εταίρους μας παγκοσμίως για να αποτρέψουμε ένα παρόμοιο περιστατικό.

Το TITAN έχασε την επαφή με το καναδικό ερευνητικό σκάφος επιφανείας στις 18 Ιουνίου, περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυσή του προς το ναυάγιο του Τιτανικού. Σκάφη και αεροπλάνα από διάφορες χώρες έλαβαν μέρος στην προσπάθεια εντοπισμού του, καλύπτοντας μία επιφάνεια 1.600 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αποκάλυψε πως είχε ανιχνεύσει μία “ακουστική ανωμαλία συμβατή με μία ενδόρρηξη”, λίγο αργότερα αφού το υποβρύχιο έχασε την επαφή με την επιφάνεια.

Η ενδόρρηξη στο βάθος των 3.800 μέτρων όπου βρισκόταν το Titan, έγινε με πίεση 400 ατμοσφαιρών. Διήρκησε μόλις 40 χιλιοστά του δευτερολέπτου, και αν λάβουμε υπόψη πως η κατανόηση αυτού που βλέπουν τα μάτια από τον εγκέφαλο διαρκεί εκατοντάδες milliseconds, σημαίνει πως οι επιβάτες δεν κατάλαβαν το παραμικρό.