Ο ασθενής της Γενεύης είναι ο έκτος που θεραπεύτηκε από τον HIV

Βρίσκεται σε μακροχρόνια ύφεση
20 Ιουλίου 2023 10:34
Ο ασθενής της Γενεύης είναι ο έκτος που θεραπεύτηκε από τον HIV

Μέχρι σήμερα, πέντε ασθενείς θεωρούνται θεραπευμένοι από τον HIV. Παραμένοντας ανώνυμοι, πήραν το χαρακτηρισμό τους από τις πόλεις στις οποίες βρίσκονται, οπότε μιλάμε για τους ασθενείς του Βερολίνου, του Ντύσσελντορφ, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του City of Hope, ενός νοσοκομείου στην Καλιφόρνια.

Τώρα, έρχεται να προστεθεί και ένας έκτος σε αυτή τη μικρή λίστα, ο ασθενής της Γενεύης, ο οποίος βρίσκεται σε μακροχρόνια ύφεση, χωρίς μάλιστα να λάβει θεραπεία με μεταλλαγμένο γονίδιο που μπλοκάρει τον ιό όπως οι προηγούμενες περιπτώσεις. Πρόκειται για έναν λευκό άντρα ο οποίος διαγνώστηκε με HIV το 1990. Όλοι οι άλλοι ασθενείς έλαβαν μεταμόσχευση μυελού των οστών για σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Τα βλαστοκύτταρα που έλαβαν προέρχονταν από δότη με μία μετάλλαξη στο γονίδιο CCR5. Η μετάλλαξη αυτή είναι γνωστό πως μπλοκάρει τον HIV από το να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος.

Το 2018, ο ασθενής της Γενεύης έλαβε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων για να αντιμετωπίσει μία επιθετική μορφή λευχαιμίας. Αλλά αυτή τη φορά, το μόσχευμα προήλθε από δότη ο οποίος δεν είχε τη μετάλλαξη CCR5. Ωστόσο, 20 μήνες μετά, αφού ο ασθενής σταμάτησε να παίρνει την αντιρετροϊκή θεραπεία η οποία μειώνει την ποσότητα του HIV στο αίμα, οι γιατροί στο Geneva University Hospital δεν εντόπισαν κανένα ίχνος του ιού στο σώμα του. Αυτό δεν αποκλείει την περίπτωση ο ιός να επιστρέψει, αλλά για τώρα θεωρούν πως ο ασθενής βρίσκεται σε μακροχρόνια ύφεση.

Αυτό που συμβαίνει είναι για μένα υπέροχο, είναι μαγικό. – Ασθενής της Γενεύης

Οι γιατροί θεωρούν πως εφόσον δε θα υπάρχει σημείο του ιού μέσα στους επόμενους 12 μήνες, η πιθανότητα να μην επιστρέψει ο ιός αυξάνεται σημαντικά. Ανέφεραν επίσης πιθανούς λόγους για αυτό που συνέβη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ίσως η μεταμόσχευση να εξουδετέρωσε όλα τα μολυσμένα κύτταρα χωρίς την ανάγκη για την περιβόητη μετάλλαξη. Αλλά μάθαμε από τους ασθενείς της Βοστόνης πως ακόμα και ένα σωματίδιο του ιού, μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνισή του. Το συγκεκριμένο άτομο πρέπει να παρακολουθείται στενά μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια.

Ωστόσο η επικίνδυνη μεταμόσχευση μυελού των οστών δεν είναι επιλογή για τα εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν καθημερινά με τον ιό. Είναι απλά μία ύστατη προσπάθεια για ανθρώπους που πάσχουν από επιθετικές μορφές καρκίνου και τυγχάνουν να έχουν επίσης και HIV. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτές οι περιπτώσεις ανοίγουν νέες οδούς έρευνας για την καταπολέμηση του HIV.

Tags: