Εκατομμύρια στρατιωτικά emails των ΗΠΑ στάλθηκαν κατά λάθος σε σύμμαχο της Ρωσίας

Εξαιτίας ενός ορθογραφικού
18 Ιουλίου 2023 09:56
Εκατομμύρια στρατιωτικά emails των ΗΠΑ στάλθηκαν κατά λάθος σε σύμμαχο της Ρωσίας

Εκατομμύρια emails του στρατού των ΗΠΑ στάλθηκαν κατά λάθος στο Μάλι, το κράτος της Δυτικής Αφρικής το οποίο είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας. Ο λόγος φαίνεται πως είναι ένα απλό ορθογραφικό λάθος.

Τα emails του αμερικανικού στρατού έχουν το domain “.mil” και για χρόνια πολλά από αυτά στέλνονταν στο “.ml” το οποίο ανήκει στο Μάλι. Μερικά από τα emails περιείχαν απόρρητες πληροφορίες όπως κωδικούς, ιατρικά αρχεία και τα δρομολόγια κορυφαίων αξιωματούχων. Το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε πως γνωρίζει το θέμα το οποίο θεωρεί σοβαρό και έχει πάρει μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Το θέμα έφεραν στη δημοσιότητα οι Financial Times, τονίζοντας πως ο Ολλανδός επιχειρηματίας Johannes Zuurbier εντόπισε το πρόβλημα εδώ και μία δεκαετία. Από το 2013 είχε συμβόλαιο για να διαχειρίζεται το domain της χώρας του Μάλι και στη διάρκεια του περασμένου χρόνου είχε συλλέξει δεκάδες χιλιάδες emails με λανθασμένο παραλήπτη με σκοπό να τα παρουσιάσει στις αμερικανικές αρχές. Ενώ δεν είχαν κατηγοριοποιηθεί ως απόρρητα, περιείχαν ιατρικά αρχεία, χάρτες με στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, οικονομικές αναφορές και έγγραφα σχεδιασμού μετακινήσεων αξιωματούχων, καθώς και κάποια μηνύματα διπλωματών.

Ο Zuurbier έστειλε επιστολή αυτό το μήνα σε Αμερικανούς αξιωματούχους για να τους ειδοποιήσει, αφού το συμβόλαιό του με την κυβέρνηση του Μάλι έληγε σύντομα και ο κίνδυνος για εκμετάλλευση των emails από αντιπάλους των ΗΠΑ ήταν υπαρκτός.

Να σημειώσουμε πως τα emails του στρατού που χαρακτηρίζονται ως απόρρητα, στέλνονται μέσω ανεξάρτητων IT συστημάτων. Αλλά ειδικοί ασφαλείας τονίζουν πως ακόμα και φαινομενικά αθώες πληροφορίες μπορούν να φανούν χρήσιμες στους αντιπάλους των ΗΠΑ, ειδικά αν περιλαμβάνουν πληροφορίες για πρόσωπα.

Το Πεντάγωνο ήδη έχει πάρει μέτρα έτσι ώστε τα “.mil” emails να μη στέλνονται σε λάθος domains, μπλοκάροντάς τα πριν σταλούν και ειδοποιώντας τους χρήστες για να επιβεβαιώσουν τους παραλήπτες.

Το ανθρώπινο λάθος είναι με διαφορά η πιο σημαντική ανησυχία ασφαλείας σε καθημερινή βάση. Απλά δεν μπορούμε να ελέγχουμε κάθε άτομο, κάθε φορά. – Steven Stransky, σύμβουλος ασφαλείας Homeland Security

Tags: