Ρομποτικό χέρι μεταφέρει επακριβώς την αίσθηση της αφής

Ελέγχεται αποκλειστικά από τον εγκέφαλο
21 Σεπτεμβρίου 2015 06:49
Ρομποτικό χέρι μεταφέρει επακριβώς την αίσθηση της αφής

Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου που διοργάνωσε το Defence Advanced Research Project Agency, γνωστό και ως DARPA, έγινε η παρουσίαση ενός ρομποτικού χεριού που ελέγχεται με τη σκέψη και επιτρέπει στους παράλυτους χρήστες του να ανακτήσουν την αίσθηση της αφής.

Ο υπεύθυνος των προγραμμάτων της DARPA, Justin Sanchez, εξήρε το έργο της Revolutionizing Prosthetics αναφέροντας πως “τα προσθετικά άκρα που μπορούν να ελεγχθούν με τη σκέψη, υπόσχονται πολλά, αλλά χωρίς την ανατροφοδότηση από σήματα που ταξιδεύουν πίσω στον εγκέφαλο, είναι δύσκολο να επιτευχθεί το επίπεδο ελέγχου που απαιτείται για την εκτέλεση κινήσεων ακριβείας. Προσθέτοντας μια αίσθηση αφής από ένα μηχανικό χέρι απευθείας στον εγκέφαλο, αυτό το έργο μας δείχνει την προοπτική της αδιάληπτης βιο-μηχανικής αποκατάστασης σε επίπεδα πολύ κοντά στο φυσιολογικό”.

Ηλεκτρόδια εμφυτεύθηκαν απευθείας στον εγκέφαλο ενός άντρα παράλυτου, από τραύμα στη σπονδυλική στήλη, ο οποίος κατάφερε να νιώσει την αίσθηση της αφής σε διαφορετικά δάχτυλα του προσθετικού χεριού του. “Σε κάποιο σημείο, αντί να πιέσουν ένα δάχτυλο, η ομάδα αποφάσισε να πιέσει δύο ταυτόχρονα χωρίς να του το πουν. Ο άντρας αντέδρασε ενοχλημένος, ρωτώντας αν προσπαθούν να τον κοροϊδέψουν. Τότε καταλάβαμε πως οι αισθήσεις που λάμβανε από το ρομποτικό χέρι ήταν κοντά στο φυσιολογικό”, συμπλήρωσε ο Sanchez.