Η Ρωσία απαγορεύει τα iPhones σε κρατικούς λειτουργούς υπό το φόβο κατασκοπείας

Οι μυστικές υπηρεσίες κατηγορούν Apple και ΗΠΑ
17 Ιουλίου 2023 09:23
Η Ρωσία απαγορεύει τα iPhones σε κρατικούς λειτουργούς υπό το φόβο κατασκοπείας

Ρεπορτάζ των Financial Times αποκαλύπτει πως η Ρωσία ξεκίνησε να απαγορεύει τη χρήση Apple συσκευών από κρατικούς λειτουργούς. Το ban καλύπτει όλα τα προϊόντα της Apple, συμπεριλαμβανομένων των iPhone.

Η απόφαση φαίνεται πως προέρχεται μετά από έρευνα της FSB, της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας, η οποία αποκάλυψε μία “επιχείρηση κατασκοπείας από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες” και εμπλέκονται σε αυτήν συσκευές της Apple.

Συγκεκριμένα, η FSB ανακάλυψε χιλιάδες iPhones τα οποία είχαν μολυνθεί με λογισμικό παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματικών αποστολών της χώρας σε χώρες του NATO. Χωρίς να παρέχει αποδείξεις, η FSB ισχυρίζεται πως η Apple συνεργάστηκε στενά με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για να παρέχει “μία ευρεία γκάμα εργαλείων ελέγχου”.

Η Apple με τη σειρά της αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας πως δεν έχει συνεργαστεί ποτέ με καμία κυβέρνηση για να δημιουργήσει μία πίσω πόρτα σε οποιοδήποτε Apple προϊόν και ποτέ δε θα το κάνει.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως σε μία προσπάθεια να μειωθεί η εξάρτηση της Ρωσίας από ξένη τεχνολογία, ο Putin υπέγραψε πέρυσι ένα διάταγμα με το οποίο καλούνται οι θεσμοί που εμπλέκονται σε “κρίσιμες υποδομές πληροφοριών” να χρησιμοποιούν ρωσικό λογισμικό μέχρι το 2025.