Καναδός έφαγε πρόστιμο $82,000 εξαιτίας ενός...like!

Το thumbs-up που έφτασε στα δικαστήρια
09 Ιουλίου 2023 12:42
Καναδός έφαγε πρόστιμο $82,000 εξαιτίας ενός...like!

Τα emojis είναι μικρές εικόνες που χρησιμοποιούμε όλοι στην καθημερινότητά μας, για να δείξουμε τα συναισθήματά μας ή τις σκέψεις μας, αλλά τελικά, μάλλον δεν είναι και τόσο αθώα όσο δείχνουν. Συγκεκριμένα, αποδείχθηκε ότι ένα απλό like/thumbs-up emoji μπορεί να σας βάλει σε μπελάδες και να σας κάνει να συμφωνήσετε σε κάτι που ενδεχομένως δεν θέλετε.  

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ένα δικαστήριο στον Καναδά έκρινε ότι το thumbs-up emoji μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπογραφή σε ένα νόμιμο συμβόλαιο! Αυτό σημαίνει ότι αν το χρησιμοποιήσετε, πρέπει να κάνετε αυτό που λέει το συμβόλαιο, αφού στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να σας κάνουν μήνυση. Ακριβώς αυτό συνέβη σε μια υπόθεση μεταξύ ενός αγοραστή σιτηρών και ενός αγρότη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε η εφημερίδα The Globe And Mail, το Δικαστήριο King's Bench έκρινε ότι το thumbs-up emoji είναι πλέον αρκετό για να καταστήσει μια σύμβαση νομικά αποδεκτή. Ειδικότερα, η υπόθεση αφορά τον Kent Mickleborough, έναν Καναδό αγοραστή σιτηρών που τον Μάρτιο του 2021 έστειλε μηνύματα κειμένου σε αρκετούς αγρότες της περιοχής, λέγοντας πως ήθελε να αγοράσει 86 τόνους λινάρι στην τιμή των 17 CAD δολαρίων. Ο Chris Achter, ένας Καναδός αγρότης, απάντησε στο μήνυμα και οι δυο τους μίλησαν τηλεφωνικά. Στη συνέχεια, ο Mickleborough προχώρησε στην αποστολή μιας φωτογραφίας του συμβολαίου στον Achter, ζητώντας του να το επιβεβαιώσει.  

Ο αγρότης απάντησε με ένα απλό thumbs-up emoji. Ωστόσο, οι μέρες πέρασαν και δεν έστειλε ποτέ το λινάρι στον αγοραστή, ο οποίος εκνευρίστηκε και τον πήγε στα δικαστήρια. Στην μήνυση επισήμανε ότι το thumbs-up emoji σημαίνει πως ο αγρότης συμφώνησε με τη σύμβαση και ότι κατά συνέπεια έπρεπε να την ακολουθήσει. Ο δικαστής τελικά συμφώνησε με τον αγοραστή σιτηρών! Κατέληξε πως πράγματι το απλό αυτό like είναι ένας αντισυμβατικός, αλλά έγκυρος τρόπος υπογραφής ενός εγγράφου, τονίζοντας ότι έδειχνε ότι ο αγρότης αποδέχθηκε τη συμφωνία και ότι ήταν ευχαριστημένος με αυτήν.  

Από την πλευρά του ο αγρότης είπε ότι δεν εννοούσε αυτό. Είπε ότι χρησιμοποίησε το like μόνο και μόνο για να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα και τη σύμβαση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το διάβασε ή ότι συμφώνησε με αυτό.  

Η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει, λοιπόν, πως εξαιτίας του μοιραίου like, ο αγρότης έπρεπε να πληρώσει στον αγοραστή αποζημίωση 82.000 δολάρια Καναδά επειδή δεν έστειλε ποτέ το λινάρι! Ναι, 82.000 για ένα like! 

Το ηθικό δίδαγμα είναι προφανές: την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε emojis, σκεφτείτε πολύ καλά σε τι ακριβώς συμφωνείτε. 

Tags: