Τι γίνεται με τα "απόβλητα" των αστροναυτών στο διάστημα;

Η NASA δίνει την απάντηση
19 Σεπτεμβρίου 2015 08:06
Τι γίνεται με τα

Η αποστολή του αστροναύτη Scott Kelly στο διάστημα, είναι η παραμονή του για έναν ολόκληρο χρόνο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ώστε να πάρει δεδομένα η NASA για τις μεταβολές που υπόκειται το σώμα σε μακρά παραμονή σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Ένας χρόνος στο διάστημα όμως γεννά μερικά εύλογα ερωτήματα για τις… βιολογικές λειτουργίες του αστροναύτη.

Η NASA έρχεται να δώσει απαντήσεις και με το νέο infographic που έδωσε στη δημοσιότητα, μαθαίνουμε μερικά νούμερα από την παραμονή του αστροναύτη στο διάστημα. Μέσα σε ένα χρόνο θα παράγει 82 κιλά αποβλήτων, τα οποία κατά καιρούς εκκενώνονται από τον ISS και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης. Τα 730 λίτρα ούρων που παράγει ανακυκλώνονται σε πόσιμο νερό.

Άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά είναι πως οι συνθήκες μηδενικής βαρύτητας του σταθμού θα προκαλέσουν τη μετατόπιση 2 λίτρων υγρών σώματος από τα πόδια του στο κεφάλι του, ενώ πρέπει απαραίτητα να γυμνάζεται για 2 ώρες καθημερινά για να διατηρήσει σε φόρμα τα κόκκαλα, τους μυς και την καρδιά του.