Ο κβαντικός υπολογιστής της Google είναι 47 χρόνια ταχύτερος από τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή

Το μέλλον του computing
05 Ιουλίου 2023 09:43
Ο κβαντικός υπολογιστής της Google είναι 47 χρόνια ταχύτερος από τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή

Η Google ανακοίνωσε ένα νέο ρεκόρ για τον κβαντικό υπολογιστή της. Στην πρόσφατη δοκιμή, το σύστημα της Google είχε 70 λειτουργικά qubits, τα κβαντικά ισοδύναμα των κλασσικών bits που αντιπροσωπεύουν το 1 ή το 0, ή και τα δύο την ίδια στιγμή, επιτρέποντας εξωφρενικές ταχύτητες υπολογισμών.

Ο κβαντικός υπολογιστής Sycamore λοιπόν, χρειάστηκε μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσει υπολογισμούς οι οποίοι θα απαιτούσαν 47 χρόνια για να ολοκληρωθούν στον ισχυρότερο υπερυπολογιστή σήμερα, τον Frontier.

Να σημειώσουμε ωστόσο πως οι συσκευές που αποκαλούμε σήμερα κβαντικούς υπολογιστές, είναι περισσότερο πρωτότυπα μελλοντικών κβαντικών υπολογιστών. Σήμερα, απαιτούν πολύ συγκεκριμένες ακραίες συνθήκες για να λειτουργήσουν και πασχίζουν να παραμείνουν σταθεροί και χωρίς λάθη. Παρά τους περιορισμούς αυτούς όμως, η υπολογιστική δυναμική τους γίνεται ολοένα και πιο εντυπωσιακή.

Υπάρχει επίσης μία διαμάχη για το πόσο χρήσιμες και πρακτικές είναι αυτές οι δοκιμές, καθώς και πόσο “δίκαιη” είναι η σύγκριση με τις επιδόσεις των υπερυπολογιστών. Ωστόσο η ομάδα της Google ξεκαθαρίζει πως οι δοκιμές αυτές αποδεικνύουν την ανωτερότητα των κβαντικών υπολογιστών με διεργασίες που δε θα μπορούσαν να φτάσουν ποτέ οι παραδοσιακοί υπολογιστές.

Τα πειράματα αποκαλύπτουν και περισσότερες πληροφορίες για τον “κβαντικό θόρυβο”, την αβεβαιότητα και την αστάθεια που ένας κβαντικός υπολογιστής λειτουργεί στο χαοτικό επίπεδο των πιθανοτήτων. Αντιμετωπίζοντας αυτόν το θόρυβο για να καταγραφεί με ακρίβεια η κατάσταση των qubits, είναι ο τρόπος για να κάνουμε τους κβαντικούς υπολογιστές να λειτουργούν σωστά.

Το paper της νέας έρευνας βρίσκεται στο arXiv και αναμένει δημοσίευση.