Απενεργοποιήθηκε προσωρινά μια λειτουργία του ChatGPT

Επίσημη ανακοίνωση της OpenAI
05 Ιουλίου 2023 00:20
Απενεργοποιήθηκε προσωρινά μια λειτουργία του ChatGPT

Η OpenAI, ο ερευνητικός οργανισμός που βρίσκεται πίσω από το δημοφιλές chatbot ChatGPT, ανακοίνωσε ότι έχει απενεργοποιήσει προσωρινά τη λειτουργία ‘Browse with Bing’. Αυτή ήταν διαθέσιμη μόνο για τα μέλη που πλήρωναν την Plus συνδρομή, ως παραλλαγή του GPT-4 μοντέλου. Όπως άφηνε να εννοηθεί και το όνομα της, επέτρεπε στην AI να πραγματοποιεί αναζητήσεις στο διαδίκτυο και να λαμβάνει αποτελέσματα από το Bing. Αυτό βελτίωνε ριζικά τις δυνατότητες του chatbot, το οποίο μπορούσε να διαχειριστεί και να προσφέρει στους χρήστες επίκαιρες πληροφορίες, χωρίς να περιορίζεται από τα δεδομένα εκπαίδευσής του που σταματάνε στο 2021.

Το χαρακτηριστικό έφτασε μόλις τον Μάιο του 2023, αλλά σύμφωνα με μια δημοσίευση στον επίσημο ισότοπο της OpenAI, προκάλεσε προβλήματα. Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά:

Μάθαμε ότι η ChatGPT Browse beta μπορεί περιστασιακά να εμφανίζει περιεχόμενο με τρόπους που δεν θέλουμε. Για παράδειγμα, αν ένας χρήστης ζητήσει συγκεκριμένα το πλήρες κείμενο μιας URL διεύθυνσης, μπορεί να ικανοποιήσει ακούσια το αίτημα αυτό.

Απενεργοποιήσαμε τη λειτουργία Browse with Bing beta από περίσσεια προσοχή, ενώ το διορθώνουμε αυτό, προκειμένου να κάνουμε το σωστό για τους ιδιοκτήτες του περιεχομένου. Εργαζόμαστε για να επαναφέρουμε την beta το συντομότερο δυνατό και εκτιμούμε την κατανόησή σας!

Πρακτικά το πρόβλημα ήταν ότι το ChatGPT μπορούσε να διαβάσει και περιεχόμενο που κανονικά είναι διαθέσιμο επί πληρωμή και προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Προφανώς αυτό δημιουργεί πολλούς μπελάδες για την εταιρία, αφού θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη μέχρι και με νομικές ενέργειες από τους ιδιοκτήτες του περιεχομένου. Η OpenAI αναμένει να ενεργοποιήσει εκ νέου τη λειτουργία στο άμεσο μέλλον, αφού προβεί σε ορισμένες προσαρμογές και βελτιώσεις.

Για την ιστορία, το θέμα της ανάγνωσης του περιεχομένου από τις AIs είναι πολύ καυτό στο διαδίκτυο τελευταία, αφού για παράδειγμα ο Elon Musk προέβη σε δραστικά μέτρα στο Twitter για να το αποφύγει. Περισσότερα σχετικά με αυτό μπορείτε να μάθετε πατώντας εδώ.