Γιατί το Twitter περιόρισε τον αριθμό των tweets που μπορείτε να δείτε;

Η αμφιλεγόμενη απόφαση του Elon Musk
04 Ιουλίου 2023 09:53
Γιατί το Twitter περιόρισε τον αριθμό των tweets που μπορείτε να δείτε;

Από το Σάββατο, το Twitter περιόρισε τον αριθμό των tweets που μπορούν να βλέπουν οι χρήστες, με τον Elon Musk να ανακοινώνει πως οι απλοί χρήστες θα μπορούν να βλέπουν 600 tweets τη μέρα, ενώ οι verified 6.000. Πρακτικά, ο Elon Musk έκανε κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί σε μία social media εταιρία. Εν γνώση του περιόρισε τη δραστηριότητα των χρηστών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση αυτή προβλημάτισε χρήστες αλλά και διαφημιζόμενους, ενώ δημιούργησε προβλήματα στην ενσωμάτωση των tweets από websites και η Google μείωσε την εμφάνιση tweets στα αποτελέσματα της αναζήτησής της.

Και ενώ βραχυπρόθεσμα η κίνηση φαίνεται να μην έχει κάποιο νόημα, ο Elon Musk κοιτάει μακροπρόθεσμα, κηρύσσοντας ουσιαστικά τον “πόλεμο” στις AI εταιρίες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Twitter προέρχεται από τις διαφημίσεις, όπως συμβαίνει και στην Meta και στην Google. Όταν ο χρήστης μπαίνει στην πλατφόρμα, βλέπει διαφημίσεις και όσο περισσότερη ώρα περνά βλέπει περισσότερες. Ωστόσο η άποψη του Musk για τις διαφημίσεις είναι αντισυμβατική και το 2019 είχε δηλώσει πως “μισώ τις διαφημίσεις”. Θεωρεί πως οι διαφημιστές έχουν υπερβολική εξουσία στις social media πλατφόρμες όσον αφορά τον έλεγχο περιεχομένου, αποσύροντας τις καμπάνιες τους αν θέλουν να πιέσουν κάποια εταιρία social media. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το μέλλον του Twitter που ονειρεύεται ο Musk, όπου ο καθένας είναι ελεύθερος να πει ό,τι θέλει στην πλατφόρμα.

Ο Musk λοιπόν θέλει το Twitter να βασίζεται οικονομικά όχι στις διαφημίσεις, αλλά στην τεράστια ποσότητα δεδομένων που διαθέτει, καθώς έχει ένα “θησαυρό” εκατοντάδων δισεκατομμυρίων πραγματικών ανθρώπινων συζητήσεων, μία εξαιρετική πηγή δεδομένων για τις AI εταιρίες. Μελετώντας αυτές τις αλληλεπιδράσεις, τα Large Language Models (LLMs), μπορούν να μάθουν να απαντούν σε ερωτήσεις με πολύ ανθρώπινο τρόπο. Το Twitter λοιπόν θέλει να πληρώνεται για αυτά τα δεδομένα.

Τον Απρίλιο, ο Musk αποκάλυψε πως η Microsoft παίρνει τη βάση δεδομένων του Twitter, την αποδομεί και έπειτα πουλά τα δεδομένα σε άλλους, απειλώντας την με μήνυση. Το Σάββατο φάνηκε ο εκνευρισμός τους αφού ανέφερε πως “μας λεηλατούν. Σχεδόν κάθε εταιρία που ασχολείται με AI, από start-ups μέχρι τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου, παίρνει από εμάς τεράστια ποσά δεδομένων”.

Περιορίζοντας λοιπόν τη χρήση του Twitter, ο Musk ελπίζει να αποτρέψει τη χρήση των δεδομένων της πλατφόρμας από LLMs. Θέλει να διαπραγματευτεί με τις AI εταιρίες και να πληρώνεται για το περιεχόμενο που χρησιμοποιούν στην εκμάθηση των AI τους.

Στην πίεση του Twitter έρχεται να προστεθεί και ο κλώνος της Meta. Τα Threads θα κυκλοφορήσουν σύντομα και η Meta είναι μία εταιρία πολύ πιο φιλική προς τους διαφημιζόμενους. Οι επόμενες εβδομάδες θα αποκαλύψουν κατά πόσο πετυχημένη ή όχι ήταν η κίνηση του Musk.