Η NASA κατέγραψε δυνατή ηλιακή έκλαμψη που χτύπησε και τη Γη

Δείτε την καταγραφή που έκανε σε εικόνες
04 Ιουλίου 2023 17:48
Η NASA κατέγραψε δυνατή ηλιακή έκλαμψη που χτύπησε και τη Γη

Την περασμένη Κυριακή η NASA κατέγραψε μια πανίσχυρη ηλιακή έκλαμψη, η οποία αργότερα επιβεβαιώθηκε από μια άλλη υπηρεσία των ΗΠΑ, την NOAA (Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας) ότι η ακτινοβολία της χτύπησε τη Γη. 

 Συγκεκριμένα φαίνεται πως προήρθε από μια ηλιακή κηλίδα, η οποία είναι 7 φορές μεγαλύτερη από το μέγεθος της Γης και όταν έσκασε απελευθέρωσε ένα πολύ ισχυρό τύπο ηλιακής έκλαμψης που κατάφερε να φτάσει μέχρι Γη. Η λάμψη που φαίνεται στη φωτογραφία της NASA κατηγοριοποιείται ως Χ1.0, όπου μια X-class τύπου λάμψη σημαίνει ότι είναι και από τις ισχυρότερες με τον αριθμό να καθορίζει και την ένταση της δύναμής της.

Όχι μόνο χτύπησε τη Γη αλλά είχε ως αποτέλεσμα ένα 30 λεπτών blackout στα ραδιόφωνα και τiς ραδιοεπικοινωνίες στα δυτικά τμήματα των ΗΠΑ και του Ειρηνικού Ωκεανού. Η NASA ανήρτησε ειδικό tweet όπου μετέτρεψε σε βίντεο την στιγμή που έγινε η ηλιακή έκλαμψη, σημειώνοντας ότι "Η επιβλαβής ακτινοβολία από μια έκλαμψη δεν μπορεί να διαπεράσει τη γήινη ατμόσφαιρα και να επηρεάσει με φυσικό τρόπο τους ανθρώπους στο έδαφος".

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι ισχυρές εκρήξεις ενέργειας που μπορούν να επηρεάσουν τις ραδιοεπικοινωνίες, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα σήματα πλοήγησης και να θέσουν σε κίνδυνο διαστημόπλοια και τους αστροναύτες.