Πλανήτης Άρης: Μυστηριώδες πέτρινο “ντόνατ“ βρήκε το Perseverance Rover της NASA (ΦΩΤΟ)

Τι είναι αυτό το παράξενο αντικείμενο στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη;
02 Ιουλίου 2023 10:54
Πλανήτης Άρης: Μυστηριώδες πέτρινο “ντόνατ“ βρήκε το Perseverance Rover της NASA (ΦΩΤΟ)

Μια φωτογραφία που απαθανάτισε το Perseverance rover της NASA έχει τραβήξει τα βλέμματα επιστημόνων αλλά και χρηστών στα social media καθώς απεικονίζει έναν μυστηριώδη βράχο σε σχήμα... ντόνατ στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη. 

Τι κάνει εκεί ένας βράχος γήινου σχήματος; Υπάρχουν μερικές θεωρίες. Όμως το "ντόνατ" του Άρη είναι ένα από τα πιο πρόσφατα αντικείμενα που καταγράφηκαν σε απόσταση 100 μέτρων από το δέλτα του κρατήρα Jezero χάρη στην μικροκάμερα SuperCam Remote Micro-Imager, που διαθέτει το εξελιγμένο rover της NASA και βοηθάει στους επιστήμονες να δουν τι υπάρχει στην επιφάνεια το Κόκκινου Πλανήτη. 

Πάντως η ομάδα του Perseverance δεν έδωσε εντολή στο ρόβερ να πλησιάσει πιο κοντά στον βράχο σε σχήμα ντόνατ ώστε να εξεταστεί και να πάρει κάποιο δείγμα, επομένως η σύσταση και η προέλευσή του παραμένουν άγνωστες, σύμφωνα μάλιστα με τον Jm Rice, βοηθό ερευνητή του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Ο Rice είχε εντοπίσει τον βράχο πρώτη φορά στις 14 Ιουνίου. 

Συνήθως τα πετρώματα αυτής της περιοχής του Άρη είναι ιζηματογενείς ψαμμίτες πιθανότατα ηλικίας μερικών δισεκατομμυρίων ετών. 

Δείτε εικόνες του μυστηριώδη ντόνατ βράχου στον Άρη: 

"Αυτά μεταφέρθηκαν από πλημμύρες από αυτό το μεγάλο κανάλι ποταμού, το Neretva Vallis - αυτό είναι το κανάλι που έφερε όλο το νερό και τα πετρώματα και τα ιζήματα εκεί μέσα", ανέφερε ο Rice ή μπορεί το κανάλι του ποταμού πιθανότατα να μετέφερε τα πετρώματα σε σχήμα ντόνατ από άλλη περιοχή. Ο βράχος έχει πλάτος μεγαλύτερο από 25 εκατοστά (σχεδόν 10 ίντσες), αλλά το πόσο ακριβώς είναι μεγαλύτερος είναι άγνωστο, δήλωσε επίσης ο Rice.

O Pascal Lee, ανώτερος πλανητικός ερευνητής στο Ινστιτούτο SETI θεωρεί ότι αυτή η πέτρα ήταν κάποτε κομμάτι μετεωρίτη, ένα θραύσμα δηλαδή που διαλύθηκε κατά την πρόσκρουσή του με την επιφάνεια του Άρη. Είναι επίσης πιθανό ότι ο βράχος "πετάχτηκε μακριά από ένα άλλο μέρος του Άρη από την πρόσκρουση ενός μεγάλου αστεροειδούς", είπε ο Lee. "Ονομάζεται μπλοκ εκτίναξης. ... Θα συνιστούσα στο Perseverance να παρεκκλίνει από την τρέχουσα πορεία του για να το ελέγξει".

"Πραγματικά από επιστημονικής άποψης, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο" ξεκαθαρίζει ο Rice για το μυστηριώδες ντόνατ, θέλοντας ίσως να κατευνάσει τις όποιες θεωρίες συνωμοσίας ξεσπάσουν.