ChatGPT: Γιατί το απαγορεύουν τόσες πολλές εταιρίες;

Ποιος ο κίνδυνος;
29 Ιουνίου 2023 09:05
ChatGPT: Γιατί το απαγορεύουν τόσες πολλές εταιρίες;

Το ChatGPT έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, με πολλούς να το χρησιμοποιούν ακόμα και για επαγγελματικούς σκοπούς πέρα από ψυχαγωγία. Μία έρευνα σε 12.000 επαγγελματίες στις ΗΠΑ έδειξε πως το 43% των εργαζομένων χρησιμοποιούν κάποια AI όπως το ChatGPT στην εργασία τους, τις περισσότερες φορές χωρίς να το γνωρίζουν οι προϊστάμενοί τους.

Ωστόσο εδώ και κάποιους μήνες, αρκετές εταιρίες αποφάσισαν να μπανάρουν τη χρήση του από τους εργαζομένους τους. Ανησυχούν πως οτιδήποτε ανεβαίνει σε AI πλατφόρμες όπως το ChatGPT της OpenAI ή το Bard της Google, θα αποθηκευτεί στους servers αυτής της εταιρίας χωρίς να υπάρχει τρόπος πρόσβασης ή διαγραφής αυτών των πληροφοριών.

Η OpenAI μπορεί να χρησιμοποιήσει οτιδήποτε γράφεται στο ChatGPT, για να βελτιώσει το σύστημα και ο φόβος των εταιριών είναι πως ευαίσθητες ή απόρρητες πληροφορίες, μπορεί να καταλήξουν στα λάθος χέρια.

Ορισμένες εταιρίες αναγνωρίζουν όμως πως το Κουτί της Πανδώρας άνοιξε και αναπτύσσουν ήδη τις δικές τους AI πλατφόρμες. Η Amazon για παράδειγμα απαγόρευσε στους εργαζομένους τους τη χρήση ChatGPT από τον Ιανουάριο και παροτρύνει τους developers της να χρησιμοποιούν τη δική της AI με την ονομασία CodeWhisperer.

Σχεδόν σύσσωμος ο τραπεζικός τομέας απαγόρευσε τη χρήση ChatGPT υπό το φόβο διαρροών προσωπικών στοιχείων. Σε ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο, το 15% των δικηγορικών συλλόγων απαγόρευσαν το ChatGPT λόγω πιθανών διαρροών δεδομένων πελατών. Το ίδιο συνέβη και στα νοσοκομεία της Αυστραλίας.

Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως το απόρρητο του πελάτη θα διατηρηθεί όταν χρησιμοποιούμε AI bot τεχνολογία όπως το ChatGPT, ούτε κατανοούμε απολύτως τους κινδύνους ασφαλείας. Για αυτό το λόγο, η χρήση AI τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης του ChatGPT για δραστηριότητες σχετικές με την εργασία που περιλαμβάνουν στοιχεία ασθενών ή πιθανώς ευαίσθητες πληροφορίες υγείας, πρέπει να σταματήσει άμεσα. – Paul Forden, South Metropolitan Health Service, Perth Αυστραλίας

Οι εταιρίες που χρησιμοποιούν το ChatGPT, προσπαθούν να μειώσουν το κόστος από παραγωγή περιεχομένου. Η Coca-Cola Company σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το ChatGPT και το DALL-E για δημιουργία περιεχομένου και branding.

Αναμφίβολα, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα έχει μελλοντικά μία μόνιμη θέση στην εργασία, αλλά για τώρα οι περισσότερες εταιρίες βλέπουν περισσότερους κινδύνους παρά οφέλη.