Επόμενη γενιά NFC: Θα δουλεύει από μεγαλύτερη απόσταση και πιο γρήγορα

Το NFC Forum αποκάλυψε τα σχέδιά του για το μέλλον
23 Ιουνίου 2023 23:08
Επόμενη γενιά NFC: Θα δουλεύει από μεγαλύτερη απόσταση και πιο γρήγορα

Η τεχνολογία Near Field Communication (NFC) χρησιμοποιείται ευρέως από εκατομμύρια συσκευές, για πληρωμές χωρίς επαφή, έξυπνες κάρτες και ασύρματη μεταφορά δεδομένων. Ωστόσο, η τεχνολογία αναμένεται να εξελιχθεί περαιτέρω και να γίνει ακόμη πιο χρήσιμη στο μέλλον. Ειδικότερα, το NFC Forum, ο φορέας που είναι υπεύθυνος για το στάνταρ, αποκάλυψε το χρονοδιάγραμμα με τα πλάνα του για την τεχνολογία μέχρι το 2028.

Το roadmap αυτό αναπτύχθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του NFC Forum και από την κοινότητα των 400 εταιριών-μελών, στις οποίες περιλαμβάνονται κολοσσοί όπως η Apple, η Google, η Huawei, η Sony και η Qualcomm. Μέσα στα επόμενα 2 με 5 χρόνια, λοιπόν, αναμένονται διάφορες εξελίξεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη, στην επέκταση των περιπτώσεων χρήσης και στη δημιουργία νέων ευκαιριών στην αγορά για την τεχνολογία.

Η πρώτη σημαντικότερη αλλαγή αφορά τη μεγαλύτερη εμβέλεια. Σήμερα, οι NFC συνδέσεις περιορίζονται σε εμβέλεια 5 χιλιοστών, αλλά το NFC Forum διερευνά τρόπους επέκτασης αυτής της εμβέλειας στα 20-30 χιλιοστά. Αυτό θα καταστήσει τις ανέπαφες συναλλαγές και ενέργειες ταχύτερες και ευκολότερες, ενώ θα βελτιώσει τη χρηστικότητα και την προσβασιμότητα των NFC συσκευών.

Το NFC θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσεχώς και για ασύρματη φόρτιση. Η τρέχουσα προδιαγραφή ασύρματης φόρτισης μέσω NFC προσφέρει ισχύ έως 1 watt. Έτσι, σχεδιάζεται η αύξηση αυτών των δυνατοτήτων στα 3 watt. Αυτή η αλλαγή θα επιτρέψει την ασύρματη φόρτιση για μικρότερες και λεπτότερες συσκευές, όπως ακουστικά, έξυπνα ρολόγια και ιατρικές συσκευές.

Τέλος, το NFC Forum δουλεύει μεταξύ άλλων και σε ένα νέο χαρακτηριστικό, το λεγόμενο ‘multiple purpose tap’. Αυτή η λειτουργία θα επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν διάφορες ενέργειες με ένα μόνο πάτημα της NFC συσκευής. Για παράδειγμα, οι χρήστες θα μπορούν να πληρώνουν για ένα προϊόν, να λαμβάνουν απόδειξη και να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης με μια μόνο επαφή.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στην επίσημη ανακοίνωση πατώντας εδώ.