WhatsApp: Έρχεται μια λειτουργία που ο κόσμος ζητούσε χρόνια για τις spam κλήσεις

Η Meta παίρνει μέτρα για το θέμα
21 Ιουνίου 2023 22:21
WhatsApp: Έρχεται μια λειτουργία που ο κόσμος ζητούσε χρόνια για τις spam κλήσεις

Το WhatsApp, η πασίγνωστη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που ανήκει στη Meta, έφερε επιτέλους μια νέα λειτουργία που ο κόσμος ζητούσε χρόνια. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή επιτρέπει πλέον στους χρήστες να κάνουν αυτόματα σίγαση όλες τις κλήσεις από άγνωστους αριθμούς, αποτρέποντας πιθανές spam κλήσεις από το να τους ενοχλούν. Η λειτουργία ονομάζεται Silence Unknown Callers και είναι διαθέσιμη στην τελευταία έκδοση του WhatsApp τόσο για συσκευές Android όσο και για τα iPhone.

Σύμφωνα με την εταιρία, η λειτουργία θα "διαχωρίζει αυτόματα τα spam τηλεφωνήματα, τις απάτες και τις κλήσεις από άγνωστα άτομα", χωρίς φυσικά καμία να χτυπά, εφόσον ο αριθμός δεν βρίσκεται στις επαφές του χρήστη. Αντ' αυτού, οι κλήσεις θα εμφανίζονται μόνο στη λίστα κλήσεων του χρήστη, όπου θα μπορεί να δει την αναπάντητη κλήση και να αποφασίσει αν θέλει ο ίδιος να καλέσει πίσω ή να μπλοκάρει τον κάθε αριθμό.

Το WhatsApp επισήμανε ότι η λειτουργία αυτή αποτελεί απάντηση στα παράπονα των χρηστών πως τελευταία δέχονται πολυάριθμες ανεπιθύμητες κλήσεις από διεθνείς αριθμούς, ειδικά από χώρες με κωδικούς +251 (Αιθιοπία), +60 (Μαλαισία), +62 (Ινδονησία), +254 (Κένυα) και +84 (Βιετνάμ). Οι κλήσεις αυτές γίνονται συχνά από απατεώνες που προσπαθούν να εξαπατήσουν τους χρήστες για να πληρώσουν χρήματα ή να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ανέφερε το 2022 ότι οι Αμερικανοί έχασαν μέσα στη χρονιά περίπου 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω τέτοιων απατών. Οι πέντε κορυφαίες απάτες είναι οι απάτες ηλεκτρονικών αγορών, οι ψεύτικες επιχειρηματικές και εργασιακές ευκαιρίες, οι επενδυτικές απάτες και οι απάτες με βραβεία και κληρώσεις.

Μαζί με το Silence Unknown Callers, το WhatsApp έφερε επίσης στην εφαρμογή και το Privacy Checkup, μια λειτουργία που καθοδηγεί τους χρήστες μέσω βημάτων για να διασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια των μηνυμάτων, των κλήσεων και των προσωπικών τους πληροφοριών.