Η Microsoft χτυπήθηκε από DDoS επιθέσεις στις αρχές Ιουνίου

Μόλις τώρα το αποκάλυψε
19 Ιουνίου 2023 09:44
Η Microsoft χτυπήθηκε από DDoS επιθέσεις στις αρχές Ιουνίου

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, μία ομάδα hackers με την ονομασία Anonymous Sudan ανέλαβε την ευθύνη για τη διακοπή των online υπηρεσιών της Microsoft, όπως το Outlook και το OneDrive. Η Microsoft μόλις τώρα επιβεβαίωσε πως ήταν όντως ο στόχος μίας σειράς DDoS επιθέσεων οι οποίες “διατάραξαν προσωρινά” τη διαθεσιμότητα κάποιων υπηρεσιών της.

Επιβεβαίωσε επίσης πως η ομάδα Anonymous Sudan ήταν υπεύθυνη για τις επιθέσεις, ενώ τόνισε πως “δεν έχουμε στοιχεία που να αποδεικνύουν πως εκτέθηκαν δεδομένα πελατών”. Η Microsoft πιστεύει πως οι hackers χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό εικονικών ιδιωτικών servers και ενοικιαζόμενης cloud υποδομής για να εκτελέσουν την επίθεση.

Οι Anonymous Sudan ξεκίνησαν τις κυβερνοεπιθέσεις τους στις αρχές του 2023, στοχεύοντας χώρες οι οποίες εμπλέκονταν στα πολιτικά του Σουδάν και προωθούσαν αντι-μουσουλμανικές πολιτικές. Ορισμένοι ερευνητές ασφαλείας όμως πιστεύουν πως η ομάδα συνδέεται με την κυβερνο-συμμορία Killnet, η οποία έχει δεσμούς με το Κρεμλίνο. Έτσι, πιστεύουν πως η επίθεση προέρχεται από τη Ρωσία και η εμπλοκή των Anonymous Sudan είναι για να παραπλανήσει. Η θεωρία αυτή αποκτά μεγαλύτερη ισχύ μετά την ανακοίνωση των Anonymous Sudan, στην οποία αποκάλυψαν τη δημιουργία ενός “darknet κοινοβουλίου", με τη συμμετοχή των Killnet και Revil.

Πρώτος στόχος αυτού του “κοινοβουλίου” είναι το SWIFT, το παγκόσμιο διατραπεζικό σύστημα από το οποίο ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση απέκοψαν τη Ρωσία ως κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.