Επιστήμονες δημιούργησαν τα πρώτα συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα

Θέτοντας όμως ηθικά διλήμματα για το εάν μπορούν να αναπτυχθούν σε ζωντανό οργανισμό
16 Ιουνίου 2023 21:45
Επιστήμονες δημιούργησαν τα πρώτα συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δημιούργησαν τα πρώτα "συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα" χάρη σε μια πρωτοποριακή μέθοδο που παρακάμπτει την ανάγκη για ωάρια ή σπέρμα και τα οποία μοιάζουν με εκείνα κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης ενός ανθρώπου. Χάρη σε αυτά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μία μέρα θα κατανοήσουμε πλήρως τις γενετικές ασθένειες μέχρι και τα αίτια των αποβολών. 

Η έρευνα και η δημιουργία των πρώτων ανθρωπίνων συνθετικών εμβρύων σε εργαστηριακό περιβάλλον από ερευνητές, εγείρει φυσικά κρίσιμα νομικά και ηθικά ερωτήματα. Και αυτό διότι πολλές χώρες δεν διαθέτουν καν νομοθεσία που να διέπει τη δημιουργία ή τη θεραπεία συνθετικών εμβρύων. Οι εμβρυϊκές δομές δημιουργήθηκαν από βλαστικά κύτταρα που καλλιεργήθηκαν από ένα παραδοσιακό έμβρυο στο εργαστήριο. Τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου - και έτσι χρησιμοποιούνται στο σώμα για ανάπτυξη και αποκατάσταση.

Εδώ, τα βλαστικά κύτταρα παρακινήθηκαν προσεκτικά ώστε να γίνουν πρόδρομα κύτταρα που τελικά θα γίνονταν ο κρόκος, ο πλακούντας και στη συνέχεια το ίδιο το πραγματικό έμβρυο. Ο ρυθμός των ανακαλύψεων των ερευνητών σε αυτόν τον τομέα και η αυξανόμενη πολυπλοκότητα αυτών των μοντέλων έχουν θορυβήσει τους ειδικούς της βιοηθικής καθώς πλησιάζουν ολοένα και πιο κοντά στα όρια της έμβιας ύπαρξης

Πιο συγκεκριμένα αυτά τα συνθετικά έμβρυα είναι δομές που μοιάζουν με έμβρυα, χωρίς καρδιά ή εγκέφαλο: Είναι περισσότερο σαν μοντέλα εμβρύων που είναι σε θέση να μιμηθούν ορισμένα, αλλά όχι όλα, τα χαρακτηριστικά ενός φυσιολογικού εμβρύου. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι απέχουμε πολύ από το να δημιουργήσουμε τεχνητά ανθρώπινα μωρά

Επικεφαλής της εργασίας ήταν η βιολόγος, Magdalena Żernicka-Goetz, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με συναδέλφους της από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Η Zernicka-Goetz είπε ότι η έρευνα έγινε αποδεκτή σε ένα επιστημονικό περιοδικό, αλλά δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί. Η έρευνα αναφέρθηκε για πρώτη φορά από σχετικό δημοσίευμα του The Guardian.

Πέρυσι, μια ομάδα με επικεφαλής την Ζερνίτσκα-Γκόετς κατάφερε να αναπτύξει με επιτυχία συνθετικά έμβρυα ποντικών με πρωτόγονο εγκέφαλο και καρδιά. Το σχετικό paper για την ανακάλυψη δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, οπότε περιμένουμε ακόμη τις λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς επιτεύχθηκε αυτό.