Συνεχίζεται το “blackout” στο Reddit – Διαδηλώνει μαζικά η κοινότητα

Για να μην εφαρμοστούν οι νέες πολιτικές τιμολόγησης
14 Ιουνίου 2023 15:19
Συνεχίζεται το “blackout” στο Reddit – Διαδηλώνει μαζικά η κοινότητα

Το Reddit, μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, αντιμετωπίζει σφοδρές αντιδράσεις από τους χρήστες του, λόγω των αμφιλεγόμενων αλλαγών που ανακοίνωσε για το API του. Αυτές, θα μπορούσαν να απειλήσουν την ύπαρξη πολλών εφαρμογών τρίτων, στις οποίες βασίζονται εκατομμύρια χρήστες για την πρόσβασή τους στο Reddit.

Τι ακριβώς συνέβη; Το API (διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών) του Reddit επιτρέπει σε εφαρμογές τρίτων, όπως το Apollo, το Sync, το Narwhal και άλλες, να παρέχουν εναλλακτικά UI και περισσότερες δυνατότητες στους χρήστες για την περιήγηση και την αλληλεπίδραση με το περιεχόμενο του Reddit. Ωστόσο, το Reddit ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει νέες πολιτικές για την τιμολόγηση από την 1η Ιουλίου. Η εταιρία θα ξεκινήσει να χρεώνει τους προγραμματιστές τρίτων εφαρμογών με 0,24 δολάρια για κάθε 1.000 κλήσεις του API που πραγματοποιούν. Αυτό σημαίνει ότι οι προγραμματιστές που χρειάζονται πολλές πληροφορίες από το API για να διατηρούν τις εφαρμογές τους σε λειτουργία θα πρέπει να πληρώνουν έως και εκατομμύρια δολάρια ετησίως στο Reddit.

Για παράδειγμα, ο Christian Selig, ο δημιουργός του Apollo, μιας από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές του Reddit με πάνω από 2 εκατομμύρια λήψεις, δήλωσε ότι το Reddit θέλει να τον χρεώνει 20 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να συντηρεί την εφαρμογή του. Αργότερα ανακοίνωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να κλείσει το Apollo μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Άλλοι προγραμματιστές, όπως αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις εφαρμογές Sync και Rif is Fun, δήλωσαν επίσης ότι θα πρέπει να κλείσουν τις εφαρμογές τους λόγω του υψηλού κόστους.

Πολλοί χρήστες και προγραμματιστές είναι δυσαρεστημένοι με την απόφαση του Reddit, καθώς υποστηρίζουν ότι είναι άδικη, παράλογη και κατά του ανταγωνισμού. Λένε ότι το Reddit προσπαθεί να εξοντώσει τον ανταγωνισμό και να αναγκάσει τους χρήστες να χρησιμοποιούν μόνο τη δική του επίσημη εφαρμογή, η οποία, όπως υποστηρίζουν, είναι κατώτερη, προβληματική και αργή. Λένε επίσης ότι το Reddit παραμελεί τους εθελοντές συντονιστές του, οι οποίοι βασίζονται σε εργαλεία τρίτων για να διαχειρίζονται και να συντονίζουν αποτελεσματικά τις κοινότητες του Reddit.

Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες subreddits αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για τις αλλαγές στο API του Reddit, κάνοντας κυριολεκτικά ‘blackout’ και περιορίζοντας το περιεχόμενό τους από το να είναι δημόσια ορατό. Η διαμαρτυρία ξεκίνησε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου και υποτίθεται ότι θα διαρκούσε 48 ώρες. Ωστόσο, ορισμένα από τα μεγαλύτερα και πιο ενεργά subreddit, όπως τα r/aww, r/music, r/videos και r/nba, δεσμεύτηκαν να παρατείνουν τη διαμαρτυρία επ' αόριστον, μέχρι το Reddit να αναθεωρήσει την πολιτική του.

Προφανώς, αυτό έχει πολύ μεγάλες συνέπειες για το διαδίκτυο γενικότερα. Για παράδειγμα, η διαμαρτυρία επηρέασε μέχρι και τα αποτελέσματα αναζήτησης του Google, καθώς πολλά από αυτά εξαρτώνται από το περιεχόμενο του Reddit. Οι χρήστες που αναζητούν θέματα που σχετίζονται με το Reddit είναι πιθανό να συναντήσουν αυτές τις μέρες μηνύματα που λένε ότι τα subreddits είναι ιδιωτικά ή περιορισμένα.

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Reddit, Steve Huffman, υπερασπίστηκε τις αλλαγές, στο πλαίσιο ενός AMA την περασμένη εβδομάδα. Είπε ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να γίνει το Reddit μια αυτοσυντηρούμενη επιχείρηση και ότι δεν μπορεί πλέον να επιδοτεί εμπορικές οντότητες που απαιτούν χρήση δεδομένων μεγάλης κλίμακας. Είπε επίσης ότι το Reddit δαπανά εκατομμύρια δολάρια για το hosting.

Ωστόσο, η απάντηση του Huffman δεν ικανοποίησε πολλούς χρήστες και προγραμματιστές, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι είναι ανέντιμος, άπληστος και εκτός πραγματικότητας. Για την ιστορία, σε ένα εσωτερικό μήνυμα που έφτασε στην κατοχή του μέσου The Verge, ο Huffman είπε στους υπαλλήλους του να μην ανησυχούν, μιας και το blackout των subreddits "θα περάσει".

Tags: