Τύπος μόνταρε RTX 2080 Ti κάρτα γραφικών και της έβαλε 44GB VRAM!

Φιλοδοξώντας να μην ξεμείνει ποτέ ξανά από μνήμη
12 Ιουνίου 2023 11:48
Τύπος μόνταρε RTX 2080 Ti κάρτα γραφικών και της έβαλε 44GB VRAM!

Πέντε χρόνια μετά τις ένδοξες μέρες της, η κάποτε πολυπόθητη GeForce RTX 2080 Ti ήρθε ξανά στο προσκήνιο χάρη σε έναν δημιουργικό modder. Συγκεκριμένα, ο modder τετραπλασίασε με επιτυχία τη μνήμη της Turing ναυαρχίδας, αναβαθμίζοντάς την από τα 11GB στα 44GB!

Πως το κατάφερε αυτό; Η GeForce RTX 2080 Ti έχει ίδιο reference PCB με αυτό της Titan RTX, της τελευταίας κάρτας γραφικών της σειράς Titan της Nvidia από την εποχή της Turing αρχιτεκτονικής. Αυτό το κοινό PCB, λοιπόν, έχει χώρο για 24 GDDR6 chip μνήμης, με 12 υποδοχές σε κάθε πλευρά. Παρόλα αυτά, τόσο η GeForce RTX 2080 Ti όσο και η Titan RTX δεν χρησιμοποιούν όλες αυτές τις υποδοχές, αφήνοντας χώρο για...πείραγμα.

Ο έξυπνος modder, λοιπόν, εμπνεύστηκε από την Titan RTX και εκμεταλλεύτηκε αυτό το γεγονός, αντικαθιστώντας τα 1GB chip μνήμης με 2GB εκδόσεις της Samsung. Έπειτα γέμισε και όλες τις υπόλοιπες υποδοχές στην πλακέτα. Ενώ συνολικά 48GB προστέθηκαν στο PCB, ο σχεδιασμός της RTX 2080 Ti επιτρέπει την πρόσβαση μόνο σε 22 από τις υποδοχές μνήμης, με αποτέλεσμα το σύνολο για την πειραγμένη κάρτα να ανέρχεται εν τέλει σε 44GB GDDR6 μνήμης.

Παρόλο που η αντικατάσταση της μνήμης δεν επηρέασε το bandwidth, η GeForce RTX 2080 Ti εντόπισε με επιτυχία και τα 44GB, όπως αποδεικνύεται από το στιγμιότυπο του γνωστού προγράμματος GPU-Z που μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Βέβαια, αυτό το mod, όσο συναρπαστικό και αν είναι στη θεωρία, παραμένει σε μεγάλο βαθμό απλό πείραμα. Δυστυχώς, η αναβαθμισμένη GeForce RTX 2080 Ti είναι ικανή μόνο να κάνει boot στο λειτουργικό σύστημα. Τα benchmarks και τα παιχνίδια προς το παρόν επιστρέφουν προβλήματα, λόγω της έλλειψης κατάλληλου vBIOS και drivers.