Εργοστάσια στην Κίνα παίρνουν RTX 4090 με το «κιλό» και τις μετατρέπουν σε AI κάρτες

Και ήδη οι τιμές έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανηφόρα
24 Νοεμβρίου 2023 13:14
Εργοστάσια στην Κίνα παίρνουν RTX 4090 με το «κιλό» και τις μετατρέπουν σε AI κάρτες

Όταν η πανδημία είχε προκαλέσει παγκόσμια έλλειψη chips και ταυτόχρονα η αγορά των κρυπτονομισμάτων είχε «γιγαντωθεί», οι PC gamers είχαν έρθει σε δύσκολη θέση, καθώς οι τιμές των RTX 3000 καρτών γραφικών είχαν εκτοξευθεί. Τώρα, κάτι παρόμοιο έχει αρχίσει να συμβαίνει με την RTX 4090, εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης. Η εκπαίδευση νέων AI μοντέλων απαιτεί πολλή επεξεργαστική ισχύ και έτσι οι εταιρίες καταφεύγουν μέχρι και σε gaming κάρτες γραφικών για να καλύψουν τις ανάγκες τους!

Όλα ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στην εξαγωγή προηγμένου hardware τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα. Η κίνηση αυτή στόχευσε συγκεκριμένα τους μεγάλους κατασκευαστές GPUs, όπως η NVIDIA, η AMD και η Intel, απαγορεύοντας την πώληση ορισμένων τσιπ υψηλής απόδοσης σε κινεζικές οντότητες. Ο αντίκτυπος είναι ιδιαίτερα σοβαρός για την NVIDIA, καθώς ακόμη και οι κάρτες γραφικών GeForce RTX 4090 που προορίζονται για καταναλωτές έχουν αποκλειστεί από την κινεζική αγορά, λόγω των προηγμένων υπολογιστικών δυνατοτήτων τους.

Η ανατροπή όμως είναι η εξή: Πριν τεθούν σε ισχύ οι περιορισμοί αυτοί, η NVIDIA φαίνεται να διάθεσε μια τεράστια ποσότητα, ό,τι είχε και δεν είχε δηλαδή από GeForce RTX 4090, αποκλειστικά στην Κίνα! Αυτή η απόφαση πιστεύεται ότι ευθύνεται για τα προβλήματα με το στοκ που ξεκίνησαν να παρουσιάζονται για το συγκεκριμένο μοντέλο, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών των καρτών RTX 4090 παγκοσμίως! Όλο το στοκ φαίνεται πως πήγε μονομιάς στην Κίνα πριν επιβληθούν οι περιορισμοί, με το κόστος μιας RTX 4090 πλέον να ξεπερνά τα 2.000 δολάρια στις Η.Π.Α.

Επιβεβαιώνοντας αυτές τις εξελίξεις, insiders από κινεζικά τεχνολογικά φόρουμ αποκάλυψαν ότι ειδικά εργοστάσια έχουν αρχίσει να στήνονται στην Κίνα, για να μετατρέπουν τις gaming εκδόσεις της RTX 4090, σε AI μοντέλα, με διαφορετικό σύστημα ψύξης και άλλες αλλαγές.

Αυτές οι πρωτόγνωρες εγκαταστάσεις παραλαμβάνουν ακόμη και τώρα τεράστιες στοίβες με χιλιάδες GeForce RTX 4090 που στάλθηκαν μαζεμένες λίγο πριν από την απαγόρευση. Στις εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου εμφανίζονται εκατοντάδες κάρτες γραφικών από διάφορους κατασκευαστές όπως η PALIT, η ASUS και η Gigabyte.

Κατά την προσαρμογή αυτών των GPUs για περιβάλλοντα ΑΙ, οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια αποσυναρμολογούν κάθε κάρτα χειροκίνητα, αφαιρούν τα εξαρτήματά της και την επανασυναρμολογούν σε μια ειδικά σχεδιασμένη PCB πλακέτα. Οι κάρτες εξοπλίζονται μετά με ψύκτες τύπου blower που καταλαμβάνουν δύο slots και είναι προφανώς πιο κατάλληλες για κοντινή τοποθέτηση της μιας δίπλα στην άλλη σε ειδικές υποδομές. Μετά την επανασυναρμολόγηση, αυτές οι GPU υποβάλλονται σε εκτεταμένες δοκιμές με διάφορες εφαρμογές για να διασφαλιστεί η καταλληλότητά τους για εργασίες τεχνητής νοημοσύνης.

Για την ώρα το όλο θέμα φαίνεται πως επιρεάζει αποκλειστικά την RTX 4090, ωστόσο δεν αποκλείεται το ban στην Κίνα να επηρεάσει και τη γενικότερα προσφορά και τιμολόγηση των GPUs σε παγκόσμιο επίπεδο.